Pandolaši na Tartinijevem trgu

Pandolo na Mediteranu: festival tradicionalnih iger. Tako so organizatorji naslovili prireditev, ki bo v soboto in nedeljo, 8. in 9. julija, popestrila dogajanje v Piranu. Pripravljajo jo v okviru 25. obletnice uradne obuditve te tradicionalne igre.

Tako so v Piranu igrali pandolo pred štirimi leti v okviru 
Solinarskega praznika. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Tako so v Piranu igrali pandolo pred štirimi leti v okviru Solinarskega praznika. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PIRAN > Igro pandolo so prvič obudili leta 1993, ko so v Kopru pripravili turnir sv. Nazarija. Sprva je to bila otroška igra, ki so jo igrali s pripomočki iz tedaj dostopnih materialov, denimo lesenih ročajev metel, v zadnjih nekaj letih pa je prerasla v priljubljen šport med mladimi in se je sčasoma razširila do Ljubljane, Štajerske in Prekmurja. “Od leta 2013 je igra tudi del registra žive kulturne dediščine, ki ga vodi ministrstvo za kulturo,” poudari Martin Stražar, predsednik Zveze društev igre pandolo Slovenije.

Na prireditvi Pandolo na Mediteranu bodo v soboto in nedeljo na Tartinijevem trgu v Piranu obiskovalcem poleg pandola predstavili tudi ostale tradicionalne igre, ki so se razvile v sredozemskem okolju. Na festivalu se bo predstavilo osem društev iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Španije in Romunije. Osrednja dogodka bosta mednarodni turnir ter aktivna predstavitev mednarodnih tradicionalnih iger, v katerih se bodo lahko preizkusili tudi obiskovalci.

Spletno uredništvo


Najbolj brano