Ovire niso dovolj, zahtevajo nov asfalt in pločnik

Namestitev hitrostne ovire pri pokopališču v Šmarjah je precej vznejevoljila nekatere domačine. Z ukrepom za umiritev prometa se sicer strinjajo, vendar se sprašujejo, ali so nemara v koprski občini pozabili na dano obljubo o preplastitvi zelo dotrajane ceste skozi vas. Najbolj kritičen je odsek od zadružnega doma do pokopališča, kjer tudi ni pločnika.

Dušan Kandido kaže na dotrajano cesto, ki kar kliče po nujni 
obnovi.  Foto: Nataša Hlaj
Dušan Kandido kaže na dotrajano cesto, ki kar kliče po nujni obnovi.  Foto: Nataša Hlaj

ŠMARJE > “Cesto je treba čim prej na novo asfaltirati, ker je nevarna, polna udarnih jam in se poseda. Sčasoma bo to poškodovalo tudi vodovodno omrežje v tleh. Sumim, da so cevi na nekaterih odsekih že dotrajane in ne bodo več dolgo zdržale,” opozarja Dušan Kandido, ki živi tik ob lokalni cesti.

Krajani Šmarij spomnijo, da so jih že pred meseci obiskali uslužbenci občine, ki so si ogledali razmere na terenu in jim predstavili zamisel o ureditvi pločnika, zaradi česar bi bilo treba odkupiti določena zasebna zemljišča.

V koprski občini se strinjajo, da je cesta skozi naselje dotrajana in je zato nujna njena celovita obnova. Pojasnjujejo, da trenutno urejajo lastniška razmerja za zemljišča, ki jih potrebujejo za gradnjo pločnika ob cestišču. Napovedujejo, da bodo pod okriljem te naložbe preplastili tudi cesto. “Ko bomo odkupili zemljišča, bomo naložbo uvrstili tudi v proračun,” obljubljajo v občinski upravi. Kdaj predvidoma naj bi se to zgodilo, pa zdaj še ne morejo povedati.

Dodajajo, da so se v vmesnem času odločili za postavitev ležečih policajev (že zgrajeni grbini se bosta kmalu pridružili še dve), ker so želeli zagotoviti varnost krajanov, še zlasti najmlajših udeležencev v prometu. ”Šlo je za interventni ukrep na podlagi pobude krajevne skupnosti Šmarje,” pravijo v občini. NH


Najbolj brano