Otroci za “volanom” športnega letala

V Klubu mladih tehnikov Koper so pred kratkim za otroke, ki obiskujejo tamkajšnje tečaje, organizirali ogled letališča Portorož.

V Klubu mladih tehnikov Koper so pred kratkim za otroke, ki 
obiskujejo tamkajšnje tečaje, organizirali ogled letališča Portorož. Foto: Branko Miklavec
V Klubu mladih tehnikov Koper so pred kratkim za otroke, ki obiskujejo tamkajšnje tečaje, organizirali ogled letališča Portorož. Foto: Branko Miklavec

PORTOROŽ > Otroci in starši so si z zanimanjem ogledali letala, kontrolo letenja, postopke prijave, vzletanja in pristajanja letal, varnost na letališču in letališka gasilska vozila.

Starše so zanimali poklici na letališču in šolanje za pridobitev, denimo, poklica kontrolor letenja ali pilota športnega letala. To je natančno in razumljivo opisal kontrolor letenja Robert Horvat, ki je tudi sam aero modelar in športni pilot. V kontrolnem stolpu so bili otroci in starši zelo pozorni, ker so bili kontrolorji letenja koncentrirani na svoje delo v zelo prometnem dnevu.

Otroci in mladostniki so lahko med drugim sedli za krmilo športnega letala, kjer so z zanimanjem opazovali številne inštrumente na armaturni plošči. S premikanjem volana so lahko sledili premikanju zakrilc na krilu letala.

“Zadovoljen sem ob pogledu na mlade, ki srkajo trud nas odraslih za boljšo izobrazbo. Morda bo to za nekoga prva stopnička v poklicni usmeritvi,” je ob tem povedal vodja Kluba mladih tehnikov Koper Branko Miklavec.

Ker v klubu mladih tehnikov organizirajo tečaj za radijsko vodenje letala na električni pogon, Miklavec ne pozabi pojasniti, da je delovanje pravih letal in modelarskih, fizikalno enako. NH


Najbolj brano