Ostrouška bo kmalu dobil zamenjavo

Potem ko so v javnost pricurljali očitki o visokih nagradah in plačah v izolskem območnem združenju Rdečega križa (RK), so člani združenja v četrtek sklicali izredno sejo. Na njej pa teh očitkov sploh niso obravnavali.

V izolskem  Rdečem  križu se o očitanih nepravilnostih, za 
katere so slišali tudi v Ljubljani,  doslej niso izrekli, čeprav so 
v četrtek prav zaradi njih sklicali izredno sejo.   Foto: Mirjana Cerin
V izolskem Rdečem križu se o očitanih nepravilnostih, za katere so slišali tudi v Ljubljani, doslej niso izrekli, čeprav so v četrtek prav zaradi njih sklicali izredno sejo.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Sestalo se je sedem od desetih članov območnega združenja. Med njimi je bil predsednik Vlado Ostrouška, ki naj bi si lani izplačal za 7000 evrov nagrad. Sam pravi, da si jih je kvečjemu za 1000 evrov. V osmih letih, kar je vodil RK, naj bi torej dobil za največ 8000 evrov nagrad. Drugi očitki so se nanašali na plačo sekretarja RK, ki naj bi za polovični urnik dobil 1350 evrov neto mesečno.

Čeprav so izredno sejo sklicali zato, da razčistijo očitke, ki so se pojavili v javnosti, tega na seji potem niso obravnavali. “Glede navedenih podatkov o višini izplačanih nagrad se bo odbor še enkrat sestal in jih preveril z ustreznimi strokovnjaki,” so zapisali v zapisniku izredne seje.

Na vprašanje, zakaj tega niso naredili v četrtek, Ostrouška odgovarja, da niso bili prisotni ustrezni strokovnjaki. Katere strokovnjake potrebujejo, da ugotovijo, koliko denarja je bilo izplačanega, ni povedal. Dejal je le, da bodo ustrezne strokovnjake že našli. Pojasnil ni niti, v kolikšnem času bodo to naredili, češ da o tem presoja območno združenje.

V RK Slovenija pojasnjujejo, da so med 36. in 52. plačilnim razredom za javne uslužbence (1716 do 3159 evrov bruto). Višina je odvisna tudi od velikosti posameznega območnega združenja. Plača generalne sekretarke Renate Brunskole je nekoliko višja, nahaja se v 55. razredu (3537 evrov bruto), ker ima širša pooblastila od območnih sekretarjev. Kot članica glavnega štaba civilne zaščite mora biti v primeru večjih naravnih in drugih nesreč vseskozi razpoložljiva.

Pri tem velja spomniti, da Ostrouški štiriletni mandat poteče sedmega maja. Če bi se želeli sestati pred tem datumom, bi morali sejo torej že napovedati. Sedmega maja naj bi namreč sklicali zbor članov in volilno konferenco ter za novo predsednico predlagali Alenko Ceglar. O njeni kandidaturi bo, tako kot pri vseh volitvah v območnih združenjih, mnenje podal glavni odbor RK Slovenije v Ljubljani. Mnenje bo lahko pozitivno ali negativno, vendar ne bo zavezujoče. V Ljubljani se zanašajo na to, da za območne predsednike predlagajo primerne kandidate, ki skrbijo tudi za ugled humanitarne organizacije.

Kaj so torej ugotavljali na izolski izredni seji? “Da je območno združenje dostojno in angažirano delovalo ter opravilo vse naloge, ki izhajajo iz načel delovanja RK Slovenija. Ne samo to, še veliko drugih aktivnosti je bilo izpeljanih.” Katerih, niso navedli. Poudarili so le, da so ponosni na 12-odstotni porast izolskih krvodajalcev. Zasluge za to pripisujejo prav sebi.MIRJANA CERIN


Najbolj brano