Oskrbovana stanovanja zanimajo najmanj 60 Izolanov

“V Izoli bomo zgradili 60 manjših oskrbovanih stanovanj, kot smo napovedali,” zagotavlja Florijan Bulovec, prvi mož Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Pa vendar so tiste, ki se zanimajo za najem izolskih oskrbovanih stanovanj, pred iztekom lanskega leta pisno pobarali, če bi jim ustrezala tudi večja stanovanja, ki bi obsegala 88 do 97 kvadratnih metrov.

Kompleks v Livadah, tik ob Južni cesti,  je videti ogromen - 
sočasno raste tudi center dnevnih aktivnosti za starejše 
občane.   Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Kompleks v Livadah, tik ob Južni cesti, je videti ogromen - sočasno raste tudi center dnevnih aktivnosti za starejše občane.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > “Anketo smo poslali samo 85 posameznikom, ki imajo prijavljeno bivališče v Izoli, čeprav se jih za najem izolskih oskrbovanih stanovanj zanima več kot 350. Dobili smo 60 odgovorov. Četrtina anketirancev si želi stanovanja, velika od 40 do 60 kvadratnih metrov, 42 odstotkov 49 do 53 kvadratnih metrov obsežna stanovanja in 24 odstotkov stanovanja s 56 do 60 kvadratnimi metri,” pojasnjuje Florijan Bulovec.

Stanovanja bodo imela kuhinjo in arhitekturno prilagojeno kopalnico (s prho in držali), pa tudi ložo in shrambo. V pritličju obeh objektov bodo skupni prostor za druženje, kolesarnica in pralnica s sušilnico. Za 60 stanovanj so predvideli 50 parkirnih mest (petina jih bo namenjenih invalidom): 21 jih bo v kletni garaži in bodo plačljiva, 29 jih bo na zunanjem parkirišču. Vsaj tako pojasnjujejo v županovem kabinetu.

Največ 58 kvadratnih metrov velika stanovanja

In koliko bi jih živelo v še večjih stanovanjih? “Osem odstotkov se jih je izreklo za stanovanja od 88 do 90 kvadratnih metrov in le odstotek za 95 do 97 kvadratnih metrov velika stanovanja.” Bulovec pravi, da so jih navedli, ker so jih mnogi spraševali prav po obsežnejših stanovanjih in ker so projektantu pred začetkom gradnje naročili, naj jih zasnuje tako, da bi lahko po dve manjši stanovanji združili v eno večje, če bi bilo potrebno. “A to se za zdaj ne bo zgodilo,” zatrjuje. “Interesom občine nismo želeli nasprotovati, z njo korektno sodelujemo.”

Tudi v občinski upravi zagotavljajo, da bodo stanovanja velika le od 35 do 58 kvadratnih metrov. “16 bo garsonjer, 23 bo manjših dvosobnih in 21 večjih dvosobnih stanovanj,” pravijo v kabinetu župana Igorja Kolenca. Skupaj jih bo torej 60, po 30 v vsakem od dveh objektov, ki bosta trinadstropna, pod pritličjem pa bosta imela še klet z garažo.

Junija razpis za oddajo, oktobra ključi

Stanovanja bodo nared predvidoma oktobra. V začetku junija naj bi objavili javni razpis za njihovo oddajo, do tedaj naj bi jih zgradili in v štirih mesecih opremili. Po Bulovčevih besedah bodo o razpisu pravočasno obvestili vseh 350 posameznikov, ki so se zanimali za najem izolskih oskrbovanih stanovanj. “Pri oddaji pa bodo imeli prednost Izolani.”

Ob razpisu bodo objavili tudi višino najemnine. Približne zneske so navedli že v anketi, ki so jo poslali morebitnim najemnikom. Najemnina naj bi se gibala med 212 in 366 evri mesečno (če bi zgradili tudi večja stanovanja, pa celo med 519 in in 592 evri). Toda v te številke ni zajet najem parkirnega mesta v garaži ter stroški za elektriko, vodo, ogrevanje, RTV-naročnino, kabelsko TV, skupni obratovalni stroški, stroški klica v sili oziroma stroški osnovne in socialne oskrbe.

Okvirna najemnina

(mesečno, vendar brez najema parkirnega mesta ter stroškov za elektriko, vodo, ogrevanje, skupnih obratovalnih stroškov ipd.)

> za garsonjero (36-40 kvadratnih metrov) 212 do 244 evrov

> za manjše dvosobno stanovanje (49-53 kvadratnih metrov) 289 do 323 evrov

> za večje dvosobno stanovanje (56-60 kvadratnih metrov) 330 do 366 evrov

> za parkirno mesto v garaži približno 35 evrov

MIRJANA CERIN


Najbolj brano