Osem ponudb za Vinakoper, v finalu menda trojica

Za nakup Vinakopra oziroma za Adriafin, ki je najpomembnejši solastnik koprske kleti, se zanima osem ponudnikov. Istrabenz, ki prodaja polovični delež v Adriafinu, bo najbolj konkurenčnim omogočil skrbni pregled. V finalu so menda trije ponudniki, Vladimir Puklavec pa je iz igre izstopil.

Za nakup polovičnega deleža Adriafina, ki je najpomembnejši 
solastnik Vinakopra, je prispelo osem ponudb. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Za nakup polovičnega deleža Adriafina, ki je najpomembnejši solastnik Vinakopra, je prispelo osem ponudb. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Da je za koprsko klet precej zanimanja, je bilo jasno že jeseni. Na Istrabenzovo vabilo je prispelo sedem nezavezujočih ponudb, prodajalci pa so interesente decembra pozvali k izboljšanju ponudb. “Vseh ponudb je osem. Več za sedaj ne moremo komentirati,” je bil redkobeseden Andrej Laznik, predsednik uprave Istrabenza.

Januarja bodo najkonkurenčnejšim ponudnikom omogočili skrbni pregled, temu pa bo sledila oddaja zavezujočih ponudb. Po naših informacijah naj bi se v ožji izbor prebila trojica ponudnikov; med njimi se še največkrat omenja Komunalo Koper, ki je ponudila 2,5 milijona evrov.

Kdo vse je poslal ponudbe, v Istrabenzu ne razkrivajo. Jeseni je poleg Komunale nezavezujočo ponudbo poslal tudi Vladimir Puklavec. Odzivu za izboljšanje ponudbe se ni odzval. “Ne, izboljšane ponudbe nismo poslali. Odločili smo se, da v tej bitki ne bomo več sodelovali,” pravi lastnik največjega slovenskega vinarja, družbe P&F Jeruzalem Ormož. “Presodili smo, da ima tako ali tako največ možnosti kakšen od lokalnih akterjev. Nas pa - ne glede na to, kdo bo na koncu kupil delež - zanima predvsem poslovno sodelovanje s koprsko kletjo,” pravi Puklavec.

Med ponudniki, ki so še zagreti za nakup koprske kleti oziroma deleža v Adriafinu, naj bi bila še podjetnik Marko Vilfan, ki se je zanjo v preteklosti že zanimal, in podjetje iz Ukrajine.

Na kupčku pa ni ponudbe Enverja Moralića, lastnika Briča. Že v preteklosti je večkrat pošiljal ponudbe za odkup Vinakopra, a je tokratni razpis zamudil in tudi kasneje menda ni poslal ponudbe.

Naslednja prelomnica bodo skrbni pregledi, ko se bodo ponudniki dokončno odločili, ali bodo poslali zavezujoče ponudbe. Tedaj bo bržkone na potezi tudi Luka Koper, ki ima kot solastnica Adriafina predkupno pravico. Luka je sicer že poleti Istrabenzu sporočila, da je pripravljena kupiti njegov delež v Adriafinu.

Koprska klet letos posluje dobro, kot za vse vinarje je zanjo še posebej pomembno obdobje ob koncu leta. Letos bodo imeli približno 8,5 milijona evrov prihodka.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano