Osapcem končno denar, državi pa avtocesta

Agrarna skupnost Osp in Družba za avtoceste (Dars) sta po dvanajstih letih končno rešili postopek glede zemljišč na območju od Črnega Kala do Kastelca, na katerih poteka avtocesta. 44 članov skupnosti bo zaradi razlastitve dobilo odškodnine. Koliko so si izpogajali, v agrarni skupnosti ne izdajo, ker gre za sodno poravnavo. “Smo pa izjemno zadovoljni,” pravi Jasna Rajčevič, ki je v boju za pravične odškodnine zastopala Osapce.

Jasna Rajčevič pri urejanju dokumentov članov Agrarne 
skupnosti Osp
Jasna Rajčevič pri urejanju dokumentov članov Agrarne skupnosti Osp 

OSP > “Z mediacijo smo vendarle prišli do dogovora. Dobili smo pravično in pošteno odškodnino,” pravi zakonita zastopnica in upraviteljica Agrarne skupnosti Osp Jasna Rajčevič. Ko bo odškodnina prišla na račun agrarne skupnosti, jo bodo takoj prenakazali 44 posameznim članom skupnosti glede na višino deleža.

12 let vztrajali pri pravičnih odškodninah

Korenine zapleta so segale že v leto 1999, še pred začetkom gradnje avtoceste, ko so člani Agrarne skupnosti Osp dobili nazaj nacionalizirana zemljišča. A takrat so se že začeli postopki za gradnjo avtoceste in država teh 3,3 hektarja zemljišč ni izvzela, ampak je na njih gradila. “Od leta 2002, ko se je začela gradnja avtoceste, do leta 2014 se z Darsom ni bilo mogoče dogovoriti o razumni rešitvi,” se spominja Jasna Rajčevič.

Najprej je bila glavna težava v tem, da niso bili še končani zapuščinski postopki nekdanjih članov agrarne skupnosti. Ko so se ti vendarle končali, so člani pri Darsu in Republiki Slovenije poskusili znova, a niso prišli skupaj. Spomnimo, Dars je za skupaj 3,3 hektarja zemljišč ponujal 38.000 evrov. Lastniki zemljišč pa so pričakovali precej več, približno 800.000 evrov, saj so vztrajali, da ne gre za kmetijska zemljišča, ampak gradbene parcele.

Končno razlastitev

Zaplet je res trajal dvanajst let, a v sklepni fazi v zadnjem letu je vendarle šlo gladko, dodaja Rajčevičeva: “V letu 2015 je bila izdana dokončna odločba o razlastitvi in predlog za določitev odškodnine za člane agrarne skupnosti na sodišče. Z državo smo se zelo korektno pogajali in s skupnim popuščanjem ter uporabo slovenske in evropske zakonodaje prišli do kompromisa. S podpisom sodne poravnave smo zaključili zgodbo, in se odpovedali vsem ostalim zahtevkom, ki izhajajo iz te skupne podlage,” pojasnjuje.

Za člane agrarne skupnosti Osp je zgodba glede razlastitve tako končana, ne pa za nekatere druge lastnike zemljišč ob avtocesti. “V takšnih primerih se je treba pogajati,” ponavlja Jasna Rajčevič, ki je pred nekaj leti članom Agrarne skupnosti že pomagala prodati zemljišča, po katerih naj bi enkrat v prihodnosti potekal drugi tir. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano