Oko lokalne politike na Mišičevih poslih z vinom in mediji

Območno organizacijo SD Koper žuli nakup deleža v Primorskih novicah, ki si ga je privoščilo javno podjetje Komunala Koper. Pričakujejo, da bodo občinski svetniki o tem razpravljali že na prihodnji seji mestnega sveta. Ker pa SD tam nima svojega predstavnika, bodo odgovore iskali prek opozicijskih svetnikov. Ti uradno o takšni nameri še niso seznanjeni, bi jo pa večinoma podprli.

Tatjana Magdalenič: “Ob obeh nakupih se nam 
poraja nekaj ključnih vprašanj za vodstvo 
Komunale Koper, ki razpolaga z našim, javnim 
denarjem.” Foto: Tatjana Tanackovič
Tatjana Magdalenič: “Ob obeh nakupih se nam poraja nekaj ključnih vprašanj za vodstvo Komunale Koper, ki razpolaga z našim, javnim denarjem.” Foto: Tatjana Tanackovič

KOPER > V koprski občinski upravi še ne morejo napovedati, kdaj bodo sklicali prihodnjo sejo mestnega sveta. Obljubljajo pa, da bodo takrat občinske svetnike zagotovo seznanili tako z nezavezujočo ponudbo za odkup deleža v Adriafinu (ta je večinski lastnik Vinakopra) kot za nakup deleža v Primorskih novicah (PN). Župan Boris Popovič napoveduje, da bodo na sejo povabili tudi v.d. direktorja Komunale Koper Gašparja Gašparja Mišiča.

V Komunali Koper pojasnjujejo, da so za nakup 16,9-odstotnega deleža PN prejšnji teden sklenili pogodbo s stečajnim upraviteljem Primorja. Kupnino, 182.500 evrov, bodo poravnali v 30-dnevnem roku.

“Prepričan sem, da mu bomo z veseljem prisluhnili, saj vemo, da gre pri Vinakoper za javni interes, saj si ne želimo sovražnega prevzema, svoje pa je direktor povedal tudi o PN,” meni Popovič.

SD: “To so moralno sporni nakupi”

“Ob obeh nakupih se nam poraja nekaj ključnih vprašanj za vodstvo Komunale Koper, ki razpolaga z našim, javnim denarjem. Kljub temu da naj takšni posli ne bi bili pravno sporni, pa se nam zdijo vsaj moralno sporni,” je zaskrbljena predsednica koprskega SD Tatjana Magdalenič. Neformalno so začeli pogovore z nekaterimi strankami v občinskem svetu. O tem, kolikšno podporo bodo dobili, pa še ne želi ugibati.

Magdaleničeva opozarja, kako je Komunala Koper zvišala ceno smetarine in s tem denarjem nakupuje deleže v podjetjih, ki zanjo niso strateškega pomena: “Pri nakupu PN bi radi izpostavili, da gre za medij, ki je odločilen pri selekciji informacij v javnosti in mnenju našega okolja.”

Nedemokratično delovanje oblasti

Tovrstne poteze se zdijo nesprejemljive tudi koprski Združeni levici (ZL). “O nameri nismo bili seznanjeni, kaj šele udeleženi pri odločanju o tako pomembni zadevi. To kaže na kontinuirano nedemokratično delovanje občinske oblasti,” je ogorčena Maja Tašner Vatovec iz ZL. Pravi, da so o tem že spraševali na odboru za gospodarske javne službe in promet, vendar uradnega odgovora še niso prejeli. Zanima jo, zakaj denarja niso usmerili v gradnjo infrastrukture namesto v nakupe podjetij.

Zahtevo za uvrstitev točke na dnevni red občinskega sveta mora podati najmanj četrtina članov sveta, torej devet svetnikov.

Zadeve bo treba razčistiti, se strinja tudi samostojni občinski svetnik Aleš Bržan. Tudi sam je pomislil na to, da bi na prihodnji seji zastavil nekaj vprašanj na to temo. Predvsem ga zanimajo argumenti za nakup obeh podjetij, ki z osnovnim poslanstvom Komunale nimajo prav nič skupnega. Patrik Peroša iz Oljke pravi, da se bodo znotraj stranke posvetovali o nadaljnjih korakih, zato za zdaj še nimajo oblikovanega jasnega mnenja.

Olga Franca iz koprske SLS pa napoveduje, da bo o spornih praksah Komunale Koper obvestila tako računsko sodišče kot ministrstvo za javno upravo. Dvomi namreč, da lahko o nakupih deležev v drugih podjetjih odloča zgolj nadzorni svet Komunale. Naj Komunala vlaga v infrastrukturo, ne pa da se ukvarja z mediji, še pravi. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano