Ogorčeni, ker je izgubil službo

Po objavi zgodbe o tem, kako so na Komunali Koper odpustili dolgoletnega reševalca iz vode Jožeta Haberja, so na družabnih omrežjih izbruhnili komentarji podpore odpuščenemu delavcu. Haber je izgubil službo iz krivdnih razlogov. Direktor Komunale Gašpar Gašpar Mišič mu očita, da je bil neupravičeno odsoten z delovnega mesta, ne da bi delodajalcu sporočil razloge za svoje odsotnosti.

Po 30 letih dela na koprski plaži je Jože Haber dobil odpoved. Foto: Miha Crnič
Po 30 letih dela na koprski plaži je Jože Haber dobil odpoved. Foto: Miha Crnič

KOPER > Podporniki Jožeta Haberja so prepričani, da je službo izgubil neupravičeno in da se mu je zgodila krivica. “Mi si plaže brez njega ne moremo predstavljati! Ne moremo! Podpišem peticijo za Jožeta!” je zapisala ena od uporabnic facebooka. Druga je dodala: “Ma dej, ne morem verjet; jaz ga poznam že od malih nog, praktično sosed, duša od človeka in priden, odgovoren delavec; Jože, Jože, brez njega plaža in Koper ne bosta več isto kot včasih; res je imel rad to delo in ga z velikim veseljem opravljal.”

Jože Haber je bil 30 let reševalec na koprski mestni plaži, obenem pa tudi vodja reševalcev. Vsako poletje si je na plaži nabral precej nadur, ki jih je vrsto let po dogovoru s svojim nadrejenim izkoristil v zimskem času. Presežek ur minulega poletja je izkoristil novembra lani, decembra pa se je po dogovoru s svojim nadrejenim odpravil še na dopust. Nadrejeni mu niso dali potrdila o koriščenju dopusta. Tako je bilo vsa leta, pojasnjuje Haber. V službo bi se moral vrniti konec januarja, vendar ga je direktor Komunale Gašpar Gašpar Mišič 20. januarja poklical in mu izročil izredno odpoved iz krivdnih razlogov.

Mišič vztraja, da nadrejeni niso vedeli, kje je. “Kdor zlorabi pravico do dela, mora sprejeti tudi posledice,” dodaja Mišič. Haber je imel odobren dopust od 1. do 31. decembra, pravi Mišič. Tudi na ta del dopusta, ki mu ga Mišič prizna, se je odpravil brez podpisanega lista svojega nadrejenega. “Zakaj me ni Mišič nikoli poklical na pogovor kot vodjo kopališča?” pa se sprašuje Haber.

Karin Krmac Renko iz sindikata KS 90 je pojasnila, da ima delodajalec pravico do izredne odpovedi pogodbe ob zaposlitvi, če delavec - med drugim - pet dni ne pride na delo. Takšno potezo mu omogoča 111. člen zakona o delovnem razmerju, razlogi za izredno odpoved pa morajo biti tako hudi, da je delovno razmerje onemogočeno. Delodajalec pa bi lahko Haberja tudi opozoril, da ga čaka redna odpoved iz krivdnega razloga, če se bodo kršitve ponavljale.

AP


Najbolj brano