Odpustki za globe še ostajajo

Vozniki, ki so jih na parkiriščih v piranski občini redarji Okolja zalotili, ko niso plačali parkirnine, so za zdaj še deležni ugodnosti - če plačajo celodnevno parkirnino, se izognejo krepko višji globi in sodni taksi. A takim odpustkom oporekajo v uradu varuha človekovih pravic in v vladi.

Redarji Okolja, ki nadzirajo, ali so vozniki plačali parkirnino, nosijo bele ali svetlo modre uniforme Foto: Helena Race
Redarji Okolja, ki nadzirajo, ali so vozniki plačali parkirnino, nosijo bele ali svetlo modre uniforme Foto: Helena Race

PIRAN > Piranski župan Peter Bossman je ukrep, ki omogoča plačilo nadomestila namesto globe in sodne takse zanjo, sprejel lani marca.

Od takrat do maja letos so redarji javnega podjetja Okolja Piran zalotili 4284 voznikov, ki na piranskih občinskih parkiriščih niso plačali parkirnine, ali prekoračili čas, za katerega so plačali parkirnino. Od tega jih je 2545 izkoristilo ugodnost in v treh dneh Okolju nakazalo znesek v višini celodnevne parkirnine. Ta v Portorožu znaša dvanajst evrov, v Strunjanu in Fiesi deset evrov, v Luciji pa pet evrov. Tako so kršitelji, ki so se želeli izogniti parkirnini, a so jih pri tem zalotili redarji, skupno prihranili več desettisoč evrov.

4284 voznikov, ki niso plačali parkirnine, so na parkiriščih piranske občine zalotili redarji Okolja.
2545 kršiteljev je izkoristilo ugodnost in namesto globe in sodne takse (skupaj 81 evrov) plačalo nadomestilo v višini celodnevne parkirnine (5, 10 ali 12 evrov).

Prikrajšan proračun

Primeri tistih, ki ugodnosti niso izkoristili, so od redarjev Okolja romali k občinskemu prekrškovnemu organu, ki je nato od njih izterjal 40 evrov globe, poleg tega so morali plačati še 41 evrov sodne takse.

A odpustek v višini celodnevne cene parkiranja je zmotil urad varuhinje človekovih pravic. Zakon o prekrških ne vsebuje določbe, ki bi storilcu prekrška omogočala, da globo odkupi s plačilom nadomestila, opozarja namestnik varuhinje Ivan Šelih.

Poleg tega kršitelji nadomestilo plačajo na račun javnega podjetja in to lahko občutijo kot “izsiljevanje javnega podjetja in ne kot sankcijo za storjen prekršek,” dodaja in opozarja, da je zaradi takšnega postopka prikrajšan tudi občinski proračun.

Globe za neplačano parkiranje so namreč prihodek občine.

Prijazni do obiskovalcev

“Namen glob ni polnjenje proračuna, temveč zagotavljanje reda v mirujočem prometu, pri čemer smo ugotovili, da stopnjevanje represije ni prispevalo k višji stopnji spoštovanja pravil. Zato smo se odločili, da poskusimo cilj doseči z bolj prijaznim pristopom do kršiteljev, med katerimi je zelo veliko obiskovalcev, ki so Piran obiskali prvič in so sicer jasno prometno signalizacijo preprosto spregledali,” pa pravijo v piranski občinski upravi.

Priznavajo, da bi z globami lahko pobrali več denarja, a ocenjujejo, “da bi ob bolj represivnem pristopu prišlo do veliko višjega izpada prihodkov iz naslova turistične takse.”

Kljub opozorilom zato nadomestila ne bodo ukinili. Počakali bodo, kako bodo reagirala ministrstva. Dopis urada varuhinje človekovih pravic je pred dvema tednoma obravnavala tudi vlada in se strinjala z navedbami, da je postopek odkupa globe v Piranu sporen.

Ministrstvom za infrastrukturo in prostor, za notranje zadeve in za pravosodje pa je naložila, naj preverijo skladnost z zakonodajo. HELENA RACE


Najbolj brano