Odprtje Škocjanskega zatoka prestavljeno na februar

Zaradi odpravljanja pomanjkljivosti s strani izvajalca del je pri gradnji in urejanju Naravnega rezervata Škocjanski zatok nastalo nekaj dodatne zamude, tako da se odprtje rezervata premika iz decembra v februar prihodnje leto. Do takrat bo Škocjanski zatok ostal zaprt za obiskovalce, so danes sporočili z DOPPS.

Zaradi odpravljanja pomanjkljivosti s strani izvajalca del je pri 
gradnji in urejanju Naravnega rezervata Škocjanski zatok 
nastalo nekaj dodatne zamude, tako da se odprtje rezervata 
premika iz decembra v februar prihodnje leto. Foto: Tilen Basle
Zaradi odpravljanja pomanjkljivosti s strani izvajalca del je pri gradnji in urejanju Naravnega rezervata Škocjanski zatok nastalo nekaj dodatne zamude, tako da se odprtje rezervata premika iz decembra v februar prihodnje leto. Foto: Tilen Basle

KOPER > Gradnja objektov in urejanje naravnega rezervata se sicer bliža koncu. Tako je rezervat v letošnjem letu postal bogatejši za vse načrtovane objekte, od centra za obiskovalce do hleva z oboro, osrednje opazovalnice ter manjših objektov, namenjenih spoznavanju in doživljanju narave, so navedli v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

V zadnjih dveh mesecih je potekalo opremljanje objektov s pohištvom, informacijsko in varnostno opremo ter razstavami in drugimi interpretativnimi elementi. V objektih so tako že nameščene pojasnjevalne table in razstave, ki dopolnjujejo zgodbo, ki jo govori narava sama - o zgodovini območja, njegovih posebnostih in značilnostih žive narave - in hkrati obiskovalcem omogočajo tudi prepoznavanje najpomembnejših živalskih in rastlinskih vrst.

Ob tem so porušili dotrajana opazovališča ob učni poti na bonifiki, na njihovo mesto pa postavili nova z dodatnimi nadstreški. Ekipa DOPPS kot upravljavca območja se je že preselila v nove prostore in je poskrbela za manjše krajinske ureditve, predvsem zasaditve ob objektih.

Po otvoritvi bo vstop v zatok brezplačen, objekti pa bodo dostopni vsem obiskovalcem, tudi tistim s posebnimi potrebami. Po otvoritvi bo naravni rezervat odprt ves svetli del dneva, tako da se bo odpiralni čas prilagajal letnim časom, ponoči pa bo območje zaprto. Center za obiskovalce in osrednja opazovalnica bosta imela nekoliko krajši obratovalni čas, stolp pod ankaransko vpadnico pa bo svoja vrata odprl samo najavljenim skupinam, sicer pa bo zaradi nevarnosti vandalizma zaprt, so še spomnili v društvu.

STA


Najbolj brano