Odprli prvi objekt kampusa Livade

V zahodnem delu izolskih Livad so popoldne končno odprli tako imenovani objekt A univerzitetnega kampusa Livade, ki ga je Univerza na Primorskem začela graditi leta 2010. Čeprav bi moral biti že več let poln študentov in raziskovalnih delavcev, so uporabno dovoljenje zanj dobili šele konec lanskega leta, minulo poletje pa so jim odobrili denar za njegovo opremo.

 Foto: Zdravko Primožič
Foto: Zdravko Primožič

IZOLA > Posadili so cepič trte, njegov skrbnik bo Marinko Rodica. Prisotni so si ob odprtju ogledali kratek film o gradnji objekta, v kultrnem programo so sodelovali tudi Šavrinski godci. Slavnostni trak sta prerezala rektor Dragan Marušič in državni sekretar Tomaž Boh. Med gosti so bili tudi izolski župan Igor Kolenc in nemška veleposlanica v Sloveniji Anna Prinz. Nemški WKI Fraunhofer Institute je namreč pobraten z Univerzo na Primorskem.

Rektor je ob odprtju dejal, da se nadeja, da bi objekt B in tri stolpiče študentskih domov odprli čez dve leti.

3500 kvadratnih metrov velik objekt je skupaj z opremo vreden dobrih 11 milijonov evrov, kar naj bi bilo dva milijona manj, kot so sprva načrtovali. Samo raziskovalna oprema je vredna 1,8 milijona, saj so za laboratorij Centra mediteranskih kultur nabavili vrhunsko opremo, ki ji daleč naokrog ni para. Precej so vložili tudi v opremljanje predavalnic, vsaj tako pravi prorektor UP za ekonomiko in finance Rok Strašek. V objektu so predvideli vse dejavnosti, povezane z uporabnim naravoslovjem.

MC


Najbolj brano