Nova evropska pešpot ob slovenski obali

V soboto, 10. decembra, bodo svečano odprli Evropsko pešpot E12 SLO, ki poteka od Škofij do Sečovelj. Planinci se bodo zbrali ob 11. uri na Titovem trgu v Kopru, kjer jih bodo pozdravili predstavniki ustanoviteljic Keups, lokalne skupnosti, obalnega planinskega društva, planinci iz Hrvaške in Italije ter predstavnik Evropske popotniške zveze. Po odprtju se bodo iz Kopra podali po novem odseku evropske pešpoti E12 SLO mimo Izole do Strunjana.

 V soboto, 10. decembra, bodo svečano odprli Evropsko 
pešpot E12 SLO, ki poteka od Škofij do Sečovelj.  Foto: Jože Prah
V soboto, 10. decembra, bodo svečano odprli Evropsko pešpot E12 SLO, ki poteka od Škofij do Sečovelj.  Foto: Jože Prah

KOPER > Po Evropi poteka dvanajst evropskih pešpoti, med njimi tri tudi prek Slovenije, E6, E7 in E12. Za evropske pešpoti skrbi Evropska popotniška zveza. V Sloveniji skrbi za 1000 kilometrov evropskih pešpoti Komisija za evropske pešpoti v Sloveniji (Keups), ki so jo ustanovile Zveza gozdarskih društev Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Planinska zveza Slovenije in Turistična zveza Slovenije.

Nova evropska pešpot E12 prehaja iz Španije, Francije in Italije na slovensko in hrvaško jadransko obalo, Črno Goro, Grčijo in naprej v vzhodno Sredozemlje. V Sloveniji poteka od Škofij do Sečovelj. Slovenski odsek je dolg malo manj kot 50 kilometrov, za kar potrebujemo od dva do tri dni, in ima tri kontrolne točke z žigi - v Ankaranu, Strunjanu in Sečovljah. Ob pomoči Keups bo skrbnik nove evropske pešpoti Obalno planinsko društvo Koper. E6 in E12 se srečata v Strunjanu in skupaj nadaljujeta pot do hrvaške meje. Evropske pešpoti v Sloveniji so označene z rumeno-rdečo markacijo.

“Nova pot bo tudi prispevek k razvoju turistične infrastrukture območja in promociji turistične regije, saj bo pohodnike popeljala skozi tri obalna mesta in mimo številnih turističnih objektov, ki so za tovrstni turizem nepogrešljivi,” je poudaril predsednik Komisije za evropske pešpoti v Sloveniji Jože Prah.

Spletno uredništvo


Najbolj brano