Odpluli so z Galebom

Koper bo jutri gostil državno proslavo ob dnevu suverenosti in 25. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Slavnostni govornik bo predsednik vlade dr. Miro Cerar, predstavili bodo tudi priložnostno znamko in razglednico. Večjih prometnih omejitev ne bo.

Vojaška ladja Galeb je odpeljala večino vojakov JLA, zadnjih 
3200 vojakov pa je Slovenijo zapustilo z malteškim trajektom 
v noči s 25. na 26. oktober. Foto: Alenka Penjak
Vojaška ladja Galeb je odpeljala večino vojakov JLA, zadnjih 3200 vojakov pa je Slovenijo zapustilo z malteškim trajektom v noči s 25. na 26. oktober. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Državna proslava bo v Areni Bonifika, pričela se bo ob 20. uri, neposredni prenos pa bo na prvem programu Televizije Slovenija, prvem programu Radia Slovenija in na spletnem portalu RTV Slovenija. Uporabnike garaže 1 GH (desne) pod Areno Bonifika čaka nekaj sprememb, saj omenjene garaže v torek ne bodo mogli uporabljati od 13. do 17. ure. Takrat bo namreč policija v sodelovanju z drugimi organi izvedla varnostni pregled. V torek se bo Arena Bonifika v celoti spremenila v področje s posebnim varovanjem.

Slavnostni govornik bo predsednik vlade Miro Cerar. Sledil bo umetniški del državne slovesnosti, ki ga s sodelavci snuje režiser in scenarist Tomaž Letnar. V njem sporoča, da je državna suverenost samo osnova in predpogoj za gospodarsko, kulturno in znanstveno suverenost: popolna suverenost je seštevek suverenosti vseh državljank in državljanov. Poleg dijakov Gimnazije Koper bodo svojo suverenost in izvajalsko odličnost pokazali združeni pevski zbori Primorske pod vodstvom Antona Baloha in združeni otroški zbori pod vodstvom Ingrid Poropat, mlade harfistke pod vodstvom Svetlane Lučke Joksić s solistko Bilko Peršič, plesalke skupine KDP v koreografiji Kjare Starič Wurst, mlade telovadke gimnastičnega društva Capris pod vodstvom Samante Čuk Grgič in Superior Engineering - Formula Student Team Ljubljana.

Skladno z glasbeno in izvajalsko celoto jih bodo povezali uveljavljeni solisti, kot so pianist Bojan Gorišek, tolkalisti Petra Vidmar, ŽigaPetrič in Filip Korošec, violinistki Nina Pirc in Ajda Kralj, violist Nejc Mikolič, čelist Sebastian Bertoncelj, kontrabasistka Sara Souidi, flavtistka Irena Rovtar, klarinetist Aljaž Beguš, kitarist Sandi Černoša in pevka Lea Sirk. Besedi bosta do veljave pomagala mlada igralca Jernej Čampelj in Dominik Vodopivec ter priznani dramski igralec Pavle Ravnohrib.

Enotno glasbeno podobo skozi avtorsko glasbo in priredbe je ustvaril skladatelj Marjan Peternel, realno virtualna scenografija pa je delo Marca Juratovca in DenaBaruce. Tako kot pred petindvajsetimi leti bosta ladijsko vrv poslednjega trajekta z vojaki JLA odvezala MilePerič in BrunoMedoš. AP


Najbolj brano