Odpadki cenejši, odvajanje odplak nekoliko dražje

Z novim letom bodo Koprčani in Ankarančani plačevali nekoliko dražje odvajanje in čiščenje komunalnih in padavinskih odpadnih voda, medtem ko cena vode ostaja nespremenjena. Bo pa v prihodnje nekoliko cenejši odvoz smeti, saj so v Komunali Koper izboljšali infrastrukturo in procese dela, občani pa so poskrbeli za povečanje ločeno zbranih odpadkov na izvoru.

Z novim letom bodo morali Koprčani in Ankarančani več plačevati za odvajanje in čiščenje odplak, medtem ko se cena vode ne bo spremenila.  Foto: Mitja Marussig
Z novim letom bodo morali Koprčani in Ankarančani več plačevati za odvajanje in čiščenje odplak, medtem ko se cena vode ne bo spremenila.  Foto: Mitja Marussig

KOPER > Storitev odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda obračunava Komunala Koper, a je postavka zapisana na položnici Rižanskega vodovoda. Ker je Komunala uvedla nekaj novih tehnologij, s katerimi so se znižale letne količine odpadnega blata, so lahko pocenili tudi storitve odvajanja odplak. Kljub temu pa bodo položnice za občane nekoliko višje, saj koprska občina letos ne bo več subvencionirala razlike v ceni, ki je nastala zaradi zahtev nove uredbe za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja.

Najobčutnejša podražitev (1,01 evra) bodo občutili tisti, ki mesečno porabijo približno dva kubična metra vode, 54 centov več bodo plačali tisti, ki jih porabijo 12. Za pravne osebe, ki niso bile upravičene do subvencij, se bo položnica Rižanskega vodovoda znižala.

Spremembe cen komunalnih storitev bodo doletele tudi novoustanovljeno občino Ankaran. Tam še nimajo sprejetih svojih odlokov, zato bodo tudi na njihovem območju veljali koprski pravni akti. “Direktor Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič nas je seznanil z novimi cenami, ki bodo do nadaljnjega veljale tudi pri nas,” pravi Barbara Švagelj iz občine Ankaran.

Z januarjem se bo znesek na položnici Komunale Koper znižal za najmanj 57 centov za enočlansko, do 85 centov za petčlansko gospodinjstvo.

Znižanju položnice je botrovalo po eni strani izboljšanje infrastrukture in procesov dela, po drugi pa trend večanja ločeno zbranih odpadkov na izvoru. To posledično znižuje količino mešano zbranih odpadkov, katerih odvoz je bistveno dražji. V Komunali so to dosegli s pospešeno gradnjo in ureditvijo ekoloških otokov, spremembami pogostosti odvoza odpadkov, različnimi akcijami osveščanja o pomembnosti pravilnega ravnanja z odpadki ter razdelitvijo zabojnikov in biološko razgradljivih vrečk vsem gospodinjstvom.

Z novim letom se spreminja tudi dolžina obračunskega obdobja, ki bo namesto letnega poslej triletno. V Komunali Koper namreč ugotavljajo, da je letno obdobje prekratko, da bi zajeli vse stroške, vezane na izvajanje gospodarske javne službe. Kljub temu bodo vsako leto izdelali elaborat, s katerim bodo preverjali odstopanje potrjene cene z obračunsko ceno preteklega leta. Če bodo te odstopale za več kot deset odstotkov, bodo ne glede na triletno obračunsko obdobje, predlagali ustrezno popravljene cene komunalnih storitev.

V Komunali navajajo, da jim bo triletno obračunsko obdobje omogočilo številne nujne naložbe v opremo, vozni park, urejanje infrastrukture in več drugih ukrepov ter projektov za povečanje količine pravilno zbranih ločenih komunalnih odpadkov.

NH


Najbolj brano