Odločitev sodišča pred Bavčarjevo operacijo

Na okrožnem sodišču v Ljubljani so že v petek odločili o novi prošnji Igorja Bavčarja za odložitev prestajanja sedemletne zaporne kazni. Ker pa še niso prejeli povratnice, ali je bila njihova odločitev že vročena njegovemu pooblaščencu, vsebine odločitve ne morejo razkriti. Bavčarjev pooblaščenec Marko Bošnjak izjav za medije ne daje.

Igor Bavčar Foto: STA
Igor Bavčar Foto: STA

IZOLA, LJUBLJANA > Nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar še vedno leži v izolskem Medicorju. Njegova zdravnica in direktorica Medicorja Metka Zorc vztraja, da je njegovo zdravstveno stanje tako slabo, da je ogroženo njegovo življenje in zato bolnišnice ne more zapustiti. Stanje naj bi bilo tako hudo, da ga pripravljajo za operativni poseg v naslednjih dneh. Rehabilitacija naj bi nato trajala vsaj tri mesece.

Odločitev sodišča še skrivnost

Prav danes pa se izteče osemdnevni rok, v katerem je moralo okrožno sodišče v Ljubljani odločiti o novi Bavčarjevi prošnji za odlog prestajanja kazni. Odločitev so sprejeli že v petek, vendar o njeni vsebini še ne morejo govoriti, ker še niso prejeli povratnice, ali je bila njihova odločitev že vročena Bavčarjevemu pooblaščencu Marku Bošnjaku. Ta je na naše vprašanje, ali so odločitev sodišča že dobili, odgovoril, da izjav o Bavčarju in postopkih, povezanih z njim, ne daje. “Izjav ne dajem zato, ker ne želim sodelovati v medijskem stampedu,” je dejal Bošnjak.

V ZZS so seznanjeni z dolgoletno problematiko izigravanja in izmikanja sodnim obravnavam in prestajanju zaporne kazni tudi s pomočjo zdravniških potrdil. (Ne)verodostojnost zdravniških potrdil zaznavajo kot posledico zlorabljenega zaupnega odnosa med zdravnikom in pacientom, čemur že dalj časa nasprotujejo in to tudi obsojajo. “Ustrezne spremembe zakonodaje na tem področju so nujne. Natančneje naj opredelijo pristojnosti ter odgovornosti tako zdravnika kot tudi pacienta. Zdravnikova pristojnost in odgovornost mora biti le ocena o zdravstvenem stanju pacienta ter priporočilo o morebitnem zdravljenju pacienta. Odgovornost za prisotnost na obravnavi ali odhod v zapor pa mora ostati na pristojnih državnih organih,” sporočajo iz zdravniške zbornice.

Bavčar je novo prošnjo za odlog prestajanja zaporne kazni na ljubljansko sodišče poslal minuli ponedeljek, ko je prejel odločitev višjega sodišča v Ljubljani, da mora kljub zdravstvenim težavam na prestajanje zaporne kazni. “Sodni izvedenec je ugotovil, da je obsojenec hudo bolan, a da bolezen ni taka, da bi mu preprečevala začetek prestajanja kazni,” je takrat pojasnila podpredsednica ljubljanskega okrožnega sodišča Sonja Ilovar Gradišar. Ali se je Bavčarjevo stanje vmes res tako zelo poslabšalo, kot trdi njegova zdravnica Metka Zorc, da ni sposoben za prestajanje kazni? O tem je minuli teden vnovič presojalo sodišče. Na podlagi česa so se odločili in kako, na sodišču še ne želijo razkriti.

Nadzora v Medicorju ni

Medtem pa iz zdravniške zbornice, ki jo vodi Andrej Možina, sporočajo, da zbornica o Bavčarjevi zadevi ni bila seznanjena z nobenim pisnim obvestilom ali kakršnokoli zahtevo oziroma predlogom, da opravi strokovni nadzor v Medicorju. “Kolikor lahko razberemo iz javno objavljenih izjav, v navedenem primeru ni šlo za izdajanje kakršnihkoli zdravniških potrdil. Bolnik je bil po ambulantnem pregledu nemudoma hospitaliziran zaradi suma, da ima resno srčno obolenje. Predsednik ZZS je s strani bolnišnice MC Medicor prejel stališča zdravniškega konzilija, ki potrjujejo resno obolenje pri gospodu Bavčarju, in priporočilo za operativni poseg na srcu,” sporočajo iz zdravniške zbornice.

Menijo, da glede na doslej znana dejstva niso podani razlogi za izredni strokovni nadzor. “Predlog za izvedbo izrednega strokovnega nadzora lahko poda tudi ministrstvo in v kolikor ga bo podalo, ga bo ZZS tudi izvedla,” še sporočajo.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano