Odkupujejo parcele in se pripravljajo na rušenje hiš

Čeprav trasa hitre ceste med Koprom in Izolo še ni zgrajena, Dars že odkupuje zemljišča za nadaljnji odsek Jagodje-Lucija. Pred slabima dvema tednoma je izolski občinski svet prižgal zeleno luč za prodajo in prenos zemljišč na izolski strani. V Luciji pa so se lastniki hiš, ki jih bo “povozila” cesta, večinoma že izselili, predali ključe in prejeli odškodnine.

Družina Giorgia Dellosta se je že izselila iz hiše v Luciji, ki jo bo vzela hitra cesta. Zdaj se dogovarjajo še o odškodnini za sadno drevje in drugo, kar so posadili v okolici.   Foto: Helena Race
Družina Giorgia Dellosta se je že izselila iz hiše v Luciji, ki jo bo vzela hitra cesta. Zdaj se dogovarjajo še o odškodnini za sadno drevje in drugo, kar so posadili v okolici.  Foto: Helena Race

IZOLA, LUCIJA > Dars napoveduje, da bo leta 2015 dobil gradbeno dovoljenje za nadaljevanje hitre ceste, ki naj bi jo začeli graditi proti koncu leta 2016.

Hitra cesta bo v Luciji “povozila” sedem hiš. Po več letih se za večino lastnikov bliža konec agonije, ko niso vedeli, kdaj se bodo morali izseliti in kdaj bodo dobili odškodnine. Tako je, na primer, družina Giorgia Dellosta novembra Darsu predala ključe svoje hiše, prejela še zadnji obrok odškodnine zanjo in se preselila.

Odškodnina tudi za sadno drevje

“Po vseh težavah smo s kupnino zadovoljni. Nihče pa nam ne more povrniti dela, ki smo ga vložili v hišo. Zdaj se dogovarjamo še za odškodnino za sadno drevje in drugo, kar imamo posajeno na zemljiščih, ki jih imamo v najemu od občine,” pojasnjuje Dellosto. Kdaj bo padla zdaj že njegova nekdanja hiša, ne ve. Slišal je, da jo bodo delavci med gradnjo hitre ceste uporabljali kot nekakšno skladišče.

Od leta 2006, ko je država razgrnila lokacijski načrt za hitro cesto Jagodje-Lucija in priključno cesto Piran, se za usodo rastlinjakov in okolico hiše boji Marijo Peroša. Tudi njegova posest se je znašla na trasi hitre ceste. Po prvotnih načrtih je kazalo, da se bo moral posloviti kar od treh rastlinjakov, dostopne poti do hiše in vodnega vira, ki ga ima za zalivanje vrtnin. “Zdaj obljubljajo, da bo vodni vir ostal. Pravijo tudi, da bomo izgubili le dva rastlinjaka in pol ter da nam bo pot do hiše ostala. A tik ob hiši bomo dobili hitro cesto,” pravi Peroša. Za zemljišča, ki jih bo zaradi hitre ceste izgubil, želi nadomestne parcele, na katerih bi se lahko še naprej ukvarjal s pridelavo zelenjave. A se tudi tu zapleta, saj lastništvo zemljišč, predvidenih za menjavo, ni urejeno, neke druge parcele, ki so tudi na voljo, pa so manj primerne za kmetovanje. Upa, da se bodo vendarle uspeli dogovoriti v nekaj mesecih, predvidoma do spomladi. V Darsu namreč pravijo, da bodo imeli vso dokumentacijo za gradnjo hitre ceste zbrano v prihodnjem letu.

Od 4,35 do 178 evrov za kvadratni meter

V Izoli bodo nekaj zemljišč na državo prenesli brezplačno, druga bo morala odkupiti, za tretja pa bodo sklenili posebno kupoprodajno pogodbo med občino, državo in Fabjem Fermom. Pri teh je zemljiškoknjižna lastnica izolska občina, vendar jih ima v posesti Fermo. Njegov oče Silvano Fermo je leta 1992 od občine odkupil stanovanje in leta 2000 še bližnja zemljišča - tri parcele v katastrski občini Malija. Ker lastninske pravice ni vpisal v zemljiško knjigo, je tam kot lastnica še vedno navedena občina, ki tudi sama razpolaga z deli zemljišč, po katerih je predvidena trasa hitre ceste.

Izolski občinski svet je odločitev o prodaji in prenosu zemljišč sprejel izjemno hitro. Župan Igor Kolenc je takšno ravnanje pohvalil in dodal: “Če bo Dars tako hiter, kot smo mi, potem bomo dočakali to cesto.”

Odškodnino za občinska in Fermova zemljišča je na podlagi predhodnih cenitev predvidel sodni cenilec in izvedenec gradbene stroke Samo Župančič in skupaj znaša 78.686 evrov. Občinska stavbna zemljišča znotraj katastrske občine Malija so ovrednotili na 178 evrov za kvadratni meter, kmetijska pa na 56 evrov za kvadratni meter, kar se je občinskemu svetniku Vladu Mariću (Desus) zdela prevelika razlika.

Občinski svet je kljub temu potrdil sklenitev tripartitne pogodbe med občino, državo in Fermom in tudi cenitev zemljišč, ki jih bo morala država odkupiti v katastrskih občinah Malija in Izola. Ocenili so jih v razponu od 4,35 do 83,72 evra za kvadratni meter.

HELENA RACE, MIRJANA CERIN


Najbolj brano