Od prehrambenih paketov je odvisnih že 900 Izolanov

Izolski Rdeči križ je včeraj dobil prvo pošiljko živil po treh mesecih, s katerimi so pripravili 336 paketov. Načrtujejo, da bodo maja napolnili še 260 paketov. Kako bo v drugi polovici leta, pa ne vedo, saj bodo do poletja najbrž porabili 7581 evrov, kolikor naj bi jim letos za tovrstno pomoč namenila občina. Stiska občanov pa je vse večja.

Prehrambeni paket med drugim vsebuje kilogram sladkorja, liter olja in kisa, pol kilograma polente, nekaj   pločevink in   piškote.  Foto: Mirjana Cerin
Prehrambeni paket med drugim vsebuje kilogram sladkorja, liter olja in kisa, pol kilograma polente, nekaj pločevink in piškote.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Kdaj jim bo pakete pomagala napolniti krovna organizacija, Rdeči križ Slovenije, in kdaj se lahko nadejajo evropske pomoči, še ni jasno.

Za upokojence z manj kot 500 evri

Razmere v Izoli, ki šteje 16.000 občanov, pa niso prav nič rožnate, opozarja predsednik Vlado Ostrouška: “Do naše pomoči je upravičenih 260 družin in posameznikov, skupaj torej 900 občanov. Med njimi je po novem petina upokojencev, ki so se pri nas prvič oglasili lani jeseni, ko smo v treh mesecih razdelili dvanajst ton jabolk. Pred tem jih je bilo preveč sram, da bi potrkali na naša vrata.” Nezavidljiva je tudi struktura upokojencev. “Od 4150 jih kar 1650 prejema pokojnino med 200 in 500 evri, 1400 pa pokojnino do 750 evrov. Pokojnino, ki presega 1000 evrov, jih dobi le 380.” Čeprav je bilo še pred dvema letoma zaposlenih 5800 ali celo 5900 Izolanov, jih je zdaj samo še 5100. Po besedah Ostrouške je na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 900 občanov, od katerih jih le petina dobiva nadomestilo.

“Te okoliščine so za nas veliko breme. Ker občanom kmalu ne bomo mogli več pomagati, se bomo znašli v brezizhodnem položaju,” poudarja Ostrouška. Kot pravi, so se nadejali, da bodo za svoje programe iz občinskega proračuna dobili 94.000 evrov, a jih bodo verjetno le 80.200. S tem denarjem bodo 31 občanom omogočili en topel obrok na dan, za kar naj bi šlo 27.700 evrov, izpeljali teden starejših občanov in srečanje krvodajalcev ter priskrbeli denar za plače - za delno plačo sekretarja Sergia Bergamasca in zaposlenega prek javnih del Janija Popita ter plačo administratorke oziroma organizatorke Branke Požar.

Ovira jih status društva

V izolskem Rdečem križu opozarjajo, da bi jih država morala pooblastiti tudi za izvajanje socialne in humanitarne pomoči, ki predstavljata kar 70 do 80 odstotkov njihovih dejavnosti. Formalno namreč izvajajo samo krvodajalstvo, prvo pomoč, poizvedovalno službo (v izrednih razmerah iščejo ljudi) ter zaščito in reševanje. Ovira jih tudi, da imajo status društva, zanj pa velja, da si denar zagotavljajo s članarinami in s pomočjo sponzorjev. Država jih neposredno ne financira, nekaj malega pa dobijo prek Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

V izolskem Rdečem križu pravijo, da jim je občina lani za delovanje namenila podoben znesek, kot jim ga bo letos (80.200 evrov), od tega za nabavo živil 16.000 evrov, kar naj bi bilo dvakrat več kot letos. S tem denarjem so lahko priskrbeli 1400 paketov. V občinski upravi pa navajajo, da še ni jasno, koliko denarja jim bodo namenili letos. “Čeprav smo v proračunu predvideli 80.000 evrov, pogodbe o financiranju še nismo sklenili. Lani pa je takšna pogodba znašala 76.700 evrov,” so jasni v kabinetu župana Igorja Kolenca. Omenjajo še, da občina sofinancira tudi projekt Starejši za starejše, ki ga koordinira Društvo upokojencev Jagodje-Dobrava, s katerim skušajo izolske prostovoljke pomagati starejšim občanom, ki sami ne prosijo za pomoč, čeprav jo potrebujejo.

Kljub temu imajo kar nekaj načrtov, kako pomagati finančno šibkejšim. Na prvo aprilsko soboto bodo živila zbirali pred tremi izolskimi trgovinami. Z dvema takšnima akcijama so lani s pomočjo navijaškega društva Ribari in izolskih rokometnih društev zbrali kar štiri tone živil. Že tri leta si prizadevajo, da bi vzpostavili javno kuhinjo, vrtičkarstvo in socialno trgovino, kjer bi najšibkejši lahko kupovali po simbolnih cenah. Pa si prizadevajo tudi preprečiti zlorabe na področju pridobivanja pomoči? “Nad tem ima pregled center za socialno delo. Za nas so merodajne njihove odločbe ali pa odrezki pokojnin, ki ne presegajo 400 evrov,” odgovarja Ostrouška.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano