Od ponedeljka zidarji v novi avli

V stavbo izolske bolnišnice se je že poleti razširilo gradbišče novega centralnega urgentnega centra. Od ponedeljka bodo zidarska dleta odmevala tudi na južnem pročelju - v na grobo sezidani glavni avli z novim vhodom. Oboje mora biti namreč nared do sredine novembra.

Glavna bolnišnična avla, ki ostaja nedokončana že leta, bo 
nared do sredine novembra.  Foto: Jasna Arko
Glavna bolnišnična avla, ki ostaja nedokončana že leta, bo nared do sredine novembra.  Foto: Jasna Arko

IZOLA > Glavna avla z vhodom je namreč nujna za dokončanje nove centralne urgence, saj skozi sedanji vhod, ki je sicer že leta začasen, vstop za obiskovalce od decembra ne bo več možen.

Novost, ki so se je v sredo razveselili bolniki in obiskovalci, ki potrebujejo internetne povezave, je ureditev brezžičnega wi-fi omrežja v SBI, ki je brezplačno. Žal pa ni brezplačno spremljanje TV programov v bolniških sobah, saj SBI zavezuje veljavna, že nekaj let trajajoča pogodba s ponudnikom teh storitev. Za TV morajo na posebnih avtomatih na hodnikih kupovati žetone.

Ker novo urgenco še gradijo in je glavnina gradbišča zdaj v obstoječi stavbi (od njega ga ločuje začasna stena nasproti sedanje recepcije), vodstvo bolnišnice prosi obiskovalce in bolnike za razumevanje zaradi hrupa. Ta bo prihodnje dni še hujši, čemur se zaradi podiranja nekaj starih sten ne bo mogoče izogniti.

V ponedeljek pa bodo odprli še eno gradbišče. Za ureditev glavne avle z vhodom je namreč zdravstveno ministrstvo končno le namenilo približno 350.000 evrov, zato se bodo zidarji tam končno lahko lotili dela. Za izvajalca so z razpisom izbrali idrijski Kolektor Koling, ki gradi tudi novo urgenco.

Avla in vhod morata biti nared do sredine novembra, saj bodo novo urgenco odprli predvidoma 1. decembra. Dotlej morajo sedanji (začasni) vhod povezati z novogradnjo in ga urediti za službeni dostop urgence.

V glavni avli naj bi bili bolnikom, ki prihajajo na preglede ter posege, in njihovim obiskovalcem poleg receptorja na voljo lekarna, optik in bife, ki se bo razširil tudi na ploščad ob vhodu. V SBI razmišljajo morda tudi o trafiki, a odločitev bo, kot pravi direktor Radivoj Nardin, znana šele po objavi razpisa in po pregledu ponudb za najem prostorov.

JASNA ARKO


Najbolj brano