Od glasbenega vzpona do padca v jamo

Poleti je Iztok Novak Easy, zmagovalec letošnjega festivala Melodije morja in sonca, sicer pa priljubljen voditelj Radia Koper, najraje s tistimi, ki jih ima najraje.

Iztok Novak Easy Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Iztok Novak Easy Foto: Tomaž Primožic/Fpa

“Nič drugače kot pozimi,” pristavi v svojem značilnem hudomušnem tonu. Proste dni, ki jih zaradi narave njegovega dela poleti ni ravno veliko - sploh “v kosu” ne, - preživlja z družino. “Beri z ženo in s psico. Fant je namreč že 'na svojem'. Lahko kdaj tudi s prijatelji, ampak saj veste, kako je, z njimi žuraš doma. Biti sam z ženo, to ima velik čar.”

Kam se odpravi na poletni oddih? “Raziskujem. Predvsem stran od mondenih središč. Tako ob morju kot v notranjosti.” Uvod v letošnje Easyjevo poletje sta zaznamovala nastop in zmaga festivalu MMS, nato pa ... “Uspelo se mi je umakniti na Krk, v krasno mestece na pečini - Vrbnik, kjer med navadnimi ljudmi, domačini, rad, tako iz prve roke, doživljam lepoto preprostega življenja. To vedno znova ugotavljam, bodisi ob ribičih v mandraču, v konobi ali ob pastirjih na poti k dvatisočakom. Tja tudi rad zaidem.”

Poletje je tudi čas, ko Easy zelo marljivo udejanja svoje sicer celoletno vodilo: kolesarim, da lahko jem (in pijem). “Tako je moje dobro počutje premosorazmerno s prevoženimi kilometri. Več jih prevozim, več lahko pojem in jasno, bolj sem srečen,” se pošali na svoj račun. Kdor Easyja dobro pozna, ve, da z vsakega svojega dopustovanja prinese tudi dogodivščino, ki jo včasih tudi v mojstrsko spisani “črtici” deli z najbližjimi. Letos ni bilo nič drugače. Poleg kantavtorskega zmagoslavja je njegovo poletje 2015 zaznamoval tudi njegov prosti pad v štiri metre globoko jamo. “Stopil sem v prazno in če večjih kamnov in štrlečih skal ne bi objemala robida, pa koprive, kdo ve, kako bi se končalo. Ko sem v rešilcu na poti v bolnico rekel, da imam 'pegolo', je doktorica, ko so me poslikali, rekla: 'Ne dušo, ti imaš puno puno sreče. Idi na Trsat i upali sveču, da potraje'. Sicer me od padca še zdaj boli vsako rebro, a tisti, ki me poznajo, vedo da ima gospa še kako prav. Moj vsakdanjik ni nikdar puščoben.”ID


Najbolj brano