Od druge svetovne vojne do beguncev

V soboto popoldne je v središču Pobegov glasno donelo Vstajenje Primorske. Več generacij domačinov iz KS Pobegi-Čežarji kakor tudi gostov od drugod se je udeležilo spominske slovesnosti ob krajevnem prazniku, 72. obletnici nemške požigalske ofenzive in jubilejni, 70. obletnici osvoboditve.

V KS Pobegi-Čežarji so pripravili spominsko slovesnost ob 
krajevnem prazniku, 72. obletnici nemške požigalske ofenzive in jubilejni, 70. obletnici osvoboditve. Foto: Andraž Gombač
V KS Pobegi-Čežarji so pripravili spominsko slovesnost ob krajevnem prazniku, 72. obletnici nemške požigalske ofenzive in jubilejni, 70. obletnici osvoboditve. Foto: Andraž Gombač

POBEGI > V programu, ki sta ga povezovala Jana Pogačnik in Franc Gombač, so nastopili Mladinski pevski zbor OŠ Elvire Vatovec Prade, Lovski pevski zbor Dekani, recitatorji Lea Kranjec, Maj Brlek in Maruška Valentič, otroci iz pobeškega vrtca Zajček, Robert Vatovec bend in reper Darko Nikolovski.

Slednji je recitiral Menartove verze o vojni in repal svoje pesmi, ostro nastopil zoper včerajšnji in današnji fašizem, zbrane pa opozoril na sorodnost med preganjanimi v času druge svetovne vojne in današnjimi begunci, ki se množično zatekajo v Evropo, potrebni našega razumevanja in pomoči.

Ravnateljica OŠ Elvire Vatovec Prade Franka Pegan Glavina je v slavnostnem govoru nanizala številne dosežke zadnjih let in domačine pohvalila za njihovo neprecenljivo pomoč, spominska priznanja pa so prejeli Nada Peric, Rado Gregorič in Aleksander Mask. Prireditvi je sledilo živahno druženje ob polenti in golažu.

AG


Najbolj brano