Obtožena vzgojiteljica naj bi bila tik pred odpovedjo

Glavni inšpektor inšpektorata za šolstvo in šport Tomaž Rozman je odredil nadzor italijanskega vrtca Delfino blu v Kopru. Povod za inšpekcijski obisk, ki ga bodo opravili še ta teden, je prejeta prijava povezana z nedavnim razkritjem, da naj bi ena od tamkajšnjih vzgojiteljic v hrvatinski enoti surovo ravnala z malčki. Neuradno je slišati, da naj bi obtožena vzgojiteljica kmalu dobila odpoved.

Glavni inšpektor inšpektorata za šolstvo in šport Tomaž 
Rozman je odredil nadzor italijanskega vrtca Delfino blu v 
Kopru.  Foto: Nataša Hlaj
Glavni inšpektor inšpektorata za šolstvo in šport Tomaž Rozman je odredil nadzor italijanskega vrtca Delfino blu v Kopru.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Glavni inšpektor Tomaž Rozman pojasnjuje, da se pri nadzoru sicer ne bodo opredeljevali do kaznivega dejanja surovega ravnanja in zanemarjanja mladoletne osebe.

V prijavi številne nepravilnosti

“To je v domeni policije, s katero intenzivno sodelujemo. Naši inšpektorji bodo pregledovali druge postopke in nedoslednosti, na katere so nas opozorili v prijavi. To smo dobili po razkritju dogodkov v vrtcu,” pravi Rozman.

Inšpektor je obenem potrdil besede v. d. ravnateljice vrtca Delfino blu Seline Marancina, da sumi o trpinčenju, za katere naj bi po naših informacijah že nekaj časa vedeli tudi v vodstvu vrtca, ne sodijo med hude kršitve delovnega razmerja.

Spomnimo, da nam je ravnateljica prejšnji teden zatrjevala, da obtožene vzgojiteljice po posvetu z odvetnico ni mogla kar odpustiti. Šele s prijavo staršev smo dobili jasnejše zakonske podlage, se je takrat branila Marancinova.

“Vse je odvisno od tega, kako močni so sumi. Prav gotovo pa kakšna anonimna prijava še ne more biti razlog za izredno odpoved. Treba je imeti v rokah kaj več od tega,” je jasen glavni inšpektor inšpektorata za šolstvo in šport Tomaž Rozman.

Sicer pa je včeraj svet zavoda vrtca Delfino blu objavil razpis za prosto delovno mesto ravnateljice oziroma ravnatelja. Marancinovi vedejevstvo poteče septembra, zato ni jasno, ali so postopke pospešili zaradi afere v vrtcu ali zato, ker je vodja matične enote morebiti odstopila s funkcije. Marancinova se na naše klice včeraj ni odzvala, odgovorila pa ni niti na naše telefonsko sporočilo.

V koprski policiji podrobnosti preiskave o sumu kaznivega dejanja surovega ravnanja in zanemarjanja mladoletne osebe v italijanskem vrtcu v Hrvatinih, ne razkrivajo. Več informacij bodo lahko dali šele po zaključku preiskave, pravi tiskovna predstavnica policije Anita Leskovec.

V vrtcu bo treba marsikaj razčistiti

Predsednica sveta zavoda Suzana Bertok Kuhar izjav na to temo ni želela dajati. V molk se je zavila tudi, ko smo jo vprašali, ali drži, da naj bi obtoženo vzgojiteljico iz Hrvatinov kmalu odpustili. Zdaj je namreč na bolniškem dopustu, pred tem pa naj bi bila prav zaradi sumov, da trpinči otroke, že tudi suspendirana.

Predsednik Samoupravne skupnost italijanske narodnosti Koper Fulvio Richter pravi, da objava razpisa ni povezana z dogodkom v vrtcu. “Z Mestno občino Koper, ki je skupaj z nami soustanoviteljica vrtca Delfino blu, smo se že pred časom dogovorili, da ga bomo objavili aprila. Iščemo kandidata oziroma kandidatko, ki bo imela več pooblastil v svojih rokah, saj bo treba v vrtcu marsikaj razčistiti. Potrebujemo nekoga s polnim mandatom,” napoveduje Richter.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano