Obnova palače Belgramoni Tacco gre h koncu

Obiskovalci lahko spet uživajo v lapidariju Pokrajinskega muzeja Koper, muzejski prostori pa bodo zaradi obnove zaprti še nekaj mesecev. Gradbena dela bodo resda kmalu končana, a še nekaj mesecev bodo strokovni delavci v palačo vračali številne muzejske predmete. Luka Juri, direktor muzeja, upa, da jim bo to uspelo do konca septembra.

Dvoramno stopnišče, ki povezuje vhodno vežo in  dvorano v nadstropju, je obnovljeno.

 Foto: Alenka Penjak
Dvoramno stopnišče, ki povezuje vhodno vežo in dvorano v nadstropju, je obnovljeno.  Foto: Alenka Penjak

KOPER > Turistov, ki se ustavljajo pred palačo Belgramoni Tacco, ne manjka. Nekateri vanjo vstopijo, a tudi hitro izstopijo. Avla je zaradi gradbenih del prašna, med gradbenimi delavci pa se nenehno sprehajata nadzornik Edmond Mahnič in projektant Artur Mlinar. Fasada je že končana, včeraj so z nje odstranili zaščitno ponjavo s podobo muzeja, ostaja pa zastrta z zelenimi mrežami. Odstranjevali jih bodo postopoma, tako kot gradbeni oder.

Prezračevalni sistem je narejen, ponekod tudi nove električne inštalacije. Zamenjane so kanalizacijske cevi. V avli ne bo več vratarske niše. Bodoča trgovina v pritličju z garderobo, čajno kuhinjo in pedagoška učilnica so domala nared. Na vratih, ki vodijo v muzej in iz njega v lapidarij, so nameščeni vetrolovi. Vsa okna so zamenjana z lesenimi. Stopniščni kamen sije novo življenje. V dvorani v prvem nadstropju je oder pobrušen. Narejena je tudi akustična zanka, s pomočjo katere bodo naglušni bolje spremljali dogodke. Vrata v dvorani so še v rokah restavratorjev, saj so pod nanosom barve odkrili zanimive poslikave. Strokovnjaki morajo še zapliniti lesene strope, s čimer se bodo rešili lesnih črvov.

Pokrajinski muzej so zaprli konec decembra. “Ker je muzej zaprt, smo se odločili, da bomo medtem uredili tudi lapidarij. Vanj smo namestili nekatere muzejske predmete iz našega depoja,” dogajanje v vrtu, kjer so v ponedeljek že odigrali predstavo Primorskega poletnega festivala, opisuje direktor Luka Juri.

Zadnjo veliko obnovo je muzej doživel med letoma 1982 in 1985. Tokratna je vredna 1,13 milijona evrov, naročila pa jo je Mestna občina Koper. Iz operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov je pridobila dobrih 789.000 evrov, sama pa prispevala nekaj več kot 345.000 evrov. Kljub obnovi pa se zaposleni ne bodo rešili prostorske stiske in tudi ne pomanjkanja primernih depojev.

Besedilo in foto:

ALENKA PENJAK


Najbolj brano