Zaradi krožišča bodo mesec dni prometni zastoji na vrhu Jagodja

Do konca novembra bodo na izteku izolske obvoznice in iz smeri Portoroža proti Kopru nastajali prometni zamaški, ki bodo voznike spravljali v slabo voljo. Direkcija za infrastrukturo se je namreč skupaj z izolsko občino lotila preurejanja krožišča na vrhu Jagodja. Prometne tokove bo izmenično urejal semafor, popolna zapora pa bo veljala le v kraku proti Jagodju.

Novo  urejena fiksna konstrukcija krožišča bo elipsaste oblike, s čimer  bodo zagotovili boljšo prevoznost in izboljšali 
prometno varnost. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Novo urejena fiksna konstrukcija krožišča bo elipsaste oblike, s čimer bodo zagotovili boljšo prevoznost in izboljšali prometno varnost. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

JAGODJE > Na vrhu Jagodja na regionalni cesti med Izolo in Strunjanom bodo torej v enem mesecu na mestu montažnega zgradili trajno krožišče.

Novo urejena fiksna konstrukcija bo elipsaste oblike, s čimer bodo zagotovili boljšo prevoznost in izboljšali prometno varnost. Na krožišče bodo vgradili robnike in ločilne otoke, zamenjali bodo vso prometno signalizacijo in preplastili poškodovano vozišče. Manevrski prostor za umestitev nekoliko širšega krožišča, kot je bilo zdajšnje, so našli v bližnji brežini ob cesti, ki vodi v Jagodje.

V občini ne vedo, kdaj se bo direkcija lotila preurejanja križišča nekaj sto metrov stran na Belvederju. Sodeč po dogovorih med izolskim županom Igorjem Kolencem in infrastrukturnim ministrom Petrom Gašperšičem naj bi krožišče uredili do konca tega leta.

Gradbeni poseg je v domeni Cestnega podjetja Koper, stal pa bo 30.000 evrov. Glavnino stroškov bo krila direkcija za infrastrukturo, ki upravlja cesto, medtem ko bo 5000 evrov prispevala izolska občina. Sofinancirala bo izvedbo pločnikov, del prometne signalizacije in del Ceste v Jagodje.

Da je bilo montažno krožišče na vrhu Jagodja potrebno temeljite obnove, ker je bilo preozko, še zlasti za tovornjake, se strinjajo tako v občinski upravi kot krajani, ki živijo v starem Jagodju. Zahtevo za ureditev krožišča je dala izolska občina na predlog krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava in krajanov, ki živijo v starem Jagodju.

“Preden so uredili krožišče, smo težko prečkali cesto in prišli do novega dela Jagodja, zato smo toliko časa vztrajali, da ga uredijo, čeprav v Ljubljani sprva o tem niso hoteli niti slišati,” je jasen bližnji stanovalec Silvano Sau. Z njim se strinja tudi predsednik tamkajšnje KS Maks Filipčič. Meni, da je bil res skrajni čas za ureditev razmer na najbolj obremenjeni cesti v občini. “Krožišče je izboljšalo pretočnost in povečalo prometno varnost,” pa še poudarja svetovalka izolskega župana Kristina Zelić.

In kako se je to obneslo po odprtju predora Markovec, ko so se pred njim v času turistične sezone ustvarjali zamaški? “Dobro,” ocenjuje Sau, čeprav priznava, da nekateri vozniki ne upoštevajo pravil krožnega prometa, tovornjaki s priklopniki pa so se včasih zagozdili.

NATAŠA HLAJ

MIRJANA CERIN


Najbolj brano