Obešenci v Obalnih galerijah čakajo na poteze občine

Dva meseca po tem, ko je skozi vrata Obalnih galerij Piran stopila državna notranja revizorka, bo - kot kaže - kmalu sledilo tudi njeno poročilo. Medtem pa sta iz sveta zavoda izstopili obe predstavnici zaposlenih.

Revizorka je ravnateljici Obalnih galerij včeraj predstavila osnutek svojega poročila. Če bodo njene pripombe utemeljene, jih bo revizorka upoštevala v končnem poročilu občini. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Revizorka je ravnateljici Obalnih galerij včeraj predstavila osnutek svojega poročila. Če bodo njene pripombe utemeljene, jih bo revizorka upoštevala v končnem poročilu občini. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > Prvotni rok za dokončanje izredne revizije v Obalnih galerijah Piran, za katero bo občina plačala 5500 evrov, je že zdavnaj mimo, saj se je iztekel 20. januarja. Revizorka se do takrat ni uspela prebiti skozi papirje in je prosila za nekaj dni odloga. Zatem so se v občinski upravi odločili, da ne more sestaviti celotne slike brez vpogleda v računovodsko bilanco prihodkov in odhodkov minulega leta, torej so rok podaljšali do konca februarja. Revizorka je zahtevane podatke prejela 26. februarja in je, kot pravijo v občini, v nekaj dneh pregledala dokumentacijo in pripravila dopis z vprašanji za ravnateljico Lilijano Stepančič. Poslala ji ga je 3. marca, z ravnateljico pa naj bi se po naših informacijah včeraj tudi srečali.

Čakajoč na pripombe

Ravnateljica lahko na poročilo da pripombe, morebiti se bo z njim tudi strinjala. Če bodo njene pripombe utemeljene, jih bo revizorka upoštevala v končnem poročilu, ki ga bo kmalu dobila tudi občina. Koliko časa lahko Stepančičeva piše pripombe, ne vemo.

Pod drobnogledom so med drugim odvetniške storitve za minuli dve leti, pregled potnih stroškov ravnateljice v lanskem letu, lanski prihodki od najemnin za tržnico v Portorožu, pregled pogodb o zaposlitvi, sistemizacije in zapisniki sveta zavoda.

Bodo predčasno prekinili mandat?

Revizija naj bi pomagala občinskim svetnikom pri odločanju, ali bodo predčasno prekinili mandat Lilijani Stepančič, ki vodi Obalne galerije dve leti. Lahko jo razrešijo krivdno ali pa nekrivdno - v zadnjem primeru ji pripada tudi odškodnina.

Njen mandat se je zamajal lani septembra, ko so ji na seji sveta zavoda izglasovali nezaupnico in zahtevali njeno razrešitev. Očitali so ji zapravljanje denarja za odvetniške storitve in nesmotrna službena potovanja, izredno odpoved delovnega razmerja kustosinji Aurori Fonda, zaprtje galerije A+A v Benetkah, ki je sodila pod Obalne galerije, poleg tega pa še slabo vodenje ustanove, avtoritativno obnašanje do zaposlenih, nekorektno komuniciranje, skrivanje in prikrivanje informacij.

Bo občina kmalu prerezala vrv?

Ravnateljica se na naš klic ni odzvala. Izvedeli pa smo, da sta iz sveta zavoda Obalnih galerij odstopili obe predstavnici zaposlenih.

Ne glede na to je Jelka Pečar, predsednica sveta zavoda, prepričana, da se stvari razpletajo: “Razpletajo se in se v tem mesecu tudi morajo razplesti.”Tatjana Sirk, sindikalna zaupnica v Obalnih galerijah, prav tako težko čaka, da bo občina nekaj storila: “Občina pozna dejansko stanje v galerijah. Člani sindikata in zaposleni od nje pričakujemo, da bo v najkrajšem času optimalno rešila sedanjo situacijo.”

Damjan Volf, izvršni sekretar Obalnega sindikata KS 90, kamor je tudi včlanjena večina zaposlenih, si želi, da bi se občina dokazala kot prava ustanoviteljica, ki delavcem omogoča primerno in varno okolje za delo. “Občina mora prerezati vrv, na katero so obešeni zaposleni,” dodaja Volf.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano