Obeležje in film v spomin na požig vasi (foto)

V Šmarjah so včeraj odkrili obeležje v spomin na požig vasi med drugo svetovno vojno in premierno predvajali dokumentarni film Vžgano v spominih Anje Medved in Nadje Velušček.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ŠMARJE > Občinstvo sta nagovorila Rožana Viler iz Zveze borcev KO Šmarje in Rado Pišot, direktor Znanstvenoraziskovalnega središča Koper. Opozorila sta, da smo spomin dolžni ohranjati, ker takšne grozote ne smejo iti v pozabo. Nato so odkrili spomenik v obliki kovinske kocke.

Pred projekcijo filma je pred mikrofon stopil tudi Emil Hrvatin, pričevalec in borec NOB, ki je doživel prvi požig: “Zgodilo se je slučajno. Vse je slučajno.” Sledil je ogled filma.

Gašper Mithans, ki je vodil projekt Vžgano v spominih, je povedal, da so se projekta lotili z namenom, da bi ozavestili mlajše generacije, ki brez tega morda sploh ne bi vedele, kaj se je dogajalo v njihovih vaseh.

V naslednjih dneh bodo film predvajali še v Mirnu pri Novi Gorici, v Dolini v Italiji in v Žejanah na Hrvaškem, kjer bodo odkrili tudi spominska obeležja, ki bodo kot muzeji na prostem nagovarjali mimoidoče.

AZ


Najbolj brano