Občine bodo vendarle objavile razpis za obalno zavetišče

Občine Koper, Izola in Piran pripravljajo skupni javni razpis za izbiro upravljalca obalnega zavetišča za živali. Ta zdaj deluje pod okriljem Komunale Koper, ki je že od poletja interventni upravljalec. Kdaj bodo objavili razpis in kakšni bodo zahtevani pogoji, še ni znano. Tudi zato samostojna svetnica v koprskem občinskem svetu Polka Bošković zahteva sklic izredne seje, vendar zaradi pičle podpore svetniških kolegov z namero ni uspela.

Občine Koper, Izola in Piran so se vendarle odločile  pripraviti skupni javni razpis za izbiro  
upravljalca obalnega zavetišča za živali. Foto: Nataša Hlaj
Občine Koper, Izola in Piran so se vendarle odločile pripraviti skupni javni razpis za izbiro upravljalca obalnega zavetišča za živali. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Komunala Koper ima zavetišče v začasnem upravljanju od 19. junija letos, kar je posledica odločbe republiške veterinarske inšpekcije, ki je pri delovanju zavetišča pod okriljem Obalnega društva proti mučenju živali ugotovila vrsto nepravilnosti. Ob tem pa ne gre prezreti, da je ministrstvo za kmetijstvo pred kratkim to odločbo odpravilo in jo vrnilo v ponovno odločanje.

Prav to je spodbudilo koprsko občinsko svetnico Polko Bošković, da je kolege pozvala, naj jo podprejo pri zahtevi za sklic izredne seje. “Ko je Komunala prevzela upravljanje, še ni imela za to registrirane dejavnosti. Sklep o interventnem upravljanju bi zato moral župan po zakonu dati v potrditev občinskemu svetu, česar pa ni storil. Dolgo časa sem opozarjala, da bo to privedlo v nezakonito stanje in še danes vztrajam, da je tako,” pravi Polka Bošković.

V Komunali Koper pravijo, da se občine Postojna, Pivka in Vrhnika zanimajo za sodelovanje pri projektu Obalnega zavetišča za živali. “To so sicer samo pogovori, saj zadeve niso tako enostavne in konkretne aktivnosti še nismo dorekli,” pravi vodja službe za odnose z javnostmi v Komunali Koper Vojko Rotar. Napoveduje pa, da bi živali pod določenimi pogoji sprejeli v zavetišču v Dvorih nad Sv. Antonom in jih tudi oddajali. Na posameznih lokacijah v prej omenjenih občinah pa bi morali zagotoviti dežurno službo za izlov živali in druge operativne storitve.

Medlo pojasnilo od kolegov iz SMC

Potrjuje, da zakon sicer ne določa časovne omejitve interventnega upravljanja, vendar meni, da ni nobenega razloga, da ne bi objavili razpisa. Da bi v občini ugodili njeni zahtevi, je potrebovala podporo najmanj osmih svetniških kolegov, česar pa Boškovićevi ni uspelo. Podprli so jo vsi trije svetniki iz vrst Združene levice (Maja Tašner Vatovec, Marko Kocjančič in Tomaž Slavec), Olga Franca iz SLS in samostojni svetnik Aleš Bržan.

“Preostali občinski svetniki so moj poziv ignorirali, naravnost smešen pa je diplomatsko-politični odgovor, ki sem ga dobila od svetnikov SMC. Vedno sem jih pojmovala kot jeziček na tehtnici in iskreno sem pričakovala, da se bodo zavzeli za zakonitost. Ne nazadnje je to temeljno načelo, ki ga promovirajo v tej stranki,” je razočarana.

In kako so v SMC utemeljevali svoje nestrinjanje z Boškovićevo? Zapisali so, da bi bilo “vrednotenje s strani politike lahko morda netaktno in neustrezno ter bi lahko pomenilo neupravičeno vmešavanje v dialektiko konkretnih postopkov pristojnih institucij.”

Občinske strokovne službe že na delu

Kljub vsemu kaže, da si tudi v občinskih upravah Kopra, Izole in Pirana želijo dokončno urediti upravljalski status zavetišča. Potrditev, da strokovne službe že delajo na tem projektu, smo dobili pri Kristini Zelić, vodji kabineta župana Igorja Kolenca: “Pripravljamo skupni javni razpis za izbiro izvajalca javne službe na področju zaščite živali na območju občin.“ Takšno odločitev podpirajo tudi v piranski občini. O časovnem vidiku za zdaj ni nič znanega.

Koprski župan Boris Popovič na naša vprašanja glede objave razpisa ni odgovoril. Znano je le njegovo stališče, da je zavetišče zdaj vzorno urejeno, na kar je zelo ponosen. “Ni nujno, da bi urgentno razmišljali o nekih spremembah,” ocenjuje.

So pa s trenutnimi razmerami v zavetišču zadovoljni tudi v izolski občini. Zelićeva med drugim našteva, kako je zdaj okolica zavetišča urejena, kar nekaj denarja da je šlo za obnovo objekta, na voljo so osnovne potrebščine in oprema za živali, prav tako vozilo za prevoz živali, nameščen je video nadzor in urejeni pisarniški prostori. “Vzpostavljen je tudi veterinarsko sanitarni red, trenutna vodja zavetišča pa ima veterinarsko izobrazbo,” dodaja.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano