Občine bodo po novem preverjale vse neprofitne najemnike

Izolski občini je uspelo prepričati ustavno sodišče, naj razveljavi prvi odstavek 195. člena stanovanjskega zakona. Spremembo bodo občutili zgolj najemniki občinskih neprofitnih stanovanj, pa še to le tisti, ki so najemno pogodbo sklenili pred uveljavitvijo zakona oktobra 2003.

 Izolska občina je nova neprofitna stanovanja nazadnje uredila 
v središču mesta, v Smrekarjevi ulici. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Izolska občina je nova neprofitna stanovanja nazadnje uredila v središču mesta, v Smrekarjevi ulici. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Stanovanjski zakon je namreč občinam lastnicam neprofitnih stanovanj omogočil, da od najemnikov vsakih pet let zahtevajo dokazila o izpolnjevanju pogojev glede upravičenosti do neprofitnega stanovanja. Če bi občine ugotovile, da nekateri najemniki teh pogojev ne izpolnjujejo več, bi jim neprofitno najemno razmerje lahko spremenile v tržno.

Diskriminatoren člen?

Ker pa prvi odstavek 195. člena zakona določa, da preverjanje glede izpolnjevanja pogojev za neprofitno stanovanje velja le za občane, ki so najemno pogodbo sklenili po uveljavitvi zakona (14. oktobra 2003), so se v Izoli odločili za izpodbijanje omenjenega določila. “Prepričani smo bili, da zakonodaja neupravičeno varuje najemnike že sklenjenih pogodb pred preverjanjem glede izpolnjevanja pogojev upravičenosti do neprofitne najemnine in da s tem neupravičeno posega v ustavne pravice lokalne samouprave,” pojasnjujejo v občinski upravi. Kot poudarjajo, je oddajanje neprofitnih stanovanj, ki jih občine gradijo z javnim denarjem, oblika družbene pomoči posameznikom, da si zagotovijo stanovanje. Neprofitna najemnina je odraz socialne države. Izolska občina je od ustanovitve državnega stanovanjskega sklada leta 1994 stanovanjsko politiko izvajala tako, da je neprofitna stanovanja oddajala samo upravičencem.

Zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti omenjenega člena je izolska občina vložila junija 2014. Občino je zastopala koprska odvetnica Irena Jerman, ki je bila v času županovanja Brede Pečan odvetnica občinske uprave. Informacijo, na koliko primerov se nanaša sprememba zakona, pa nam bodo iz kabineta župana Igorja Kolenca sporočili danes.

“Izpodbijano določilo pa je povzročilo, da je določen del neprofitnih stanovanj ostal izven našega nadzora, saj občine niso imele možnosti preveriti, ali neprofitna stanovanja resnično zasedajo občani, ki izpolnjujejo pogoje.”

Ustavni sodniki odločili soglasno

Ustavno sodišče je torej pritrdilo argumentom izolske občine in razveljavilo sporni odstavek 195. člena. Odločilo je soglasno s predsednico Jadranko Sovdat na čelu ter sodniki Mitjo Deisingerjem, Dunjo Jadek Pensa, Etelko Korpič-Horvat, Špelco Mežnar, Ernestom Petričem, Jasno Pogačar in Janom Zobcem. Ugotovili so, da izpodbijano določilo posega v ustavno varovani položaj lokalne samouprave, ki ga zagotavlja 140. člen ustave.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano