Občina toži Istrabenz za 32 milijonov

Skoraj 32 milijonov evrov terja Mestna občina Koper od Istrabenza. Gre za odškodnino, ker koprski holding ni zgradil marine Žusterna in pristanišča pri izlivu Badaševice.

 Na morju med Koprom in Žusterno naj bi Istrabenz zgradil 
več kot 840 privezov. Ker jih ni, občina zdaj od njega terja 
skoraj 32 milijonov evrov.  Foto: Leo Caharija
Na morju med Koprom in Žusterno naj bi Istrabenz zgradil več kot 840 privezov. Ker jih ni, občina zdaj od njega terja skoraj 32 milijonov evrov.  Foto: Leo Caharija

KOPER > Dolgoletni sodni pingpong med Mestno občino Koper in Istrabenzom zaradi nezgrajene marine dobiva nove razsežnosti. Najnovejša v nizu je tožba, ki jo je koprska občina proti Istrabenzu vložila 22. oktobra. Od nje terja 31,8 milijona evrov. Toliko naj bi bil težak neuresničen projekt gradnje nove marine, s katerim sta koprski župan Boris Popovič in predsednik uprave holdinga Istrabenz Igor Bavčar pred osmimi leti Kopru obljubljala novih 840 privezov. “Gre za znesek, ki predstavlja odškodnino zaradi neizpolnitve in kršitve koncesijske pogodbe za gradnjo in upravljanje turističnega pristanišča Marina Žusterna in krajevnega pristanišča ob izlivu Badaševice ter izvajanje gospodarskih javnih služb na področju pomorskih dejavnosti,” so pojasnili v službi za odnose z javnostmi Mestne občine Koper.

Občina in Istrabenz pa sta se zaradi neuresničene marine na sodišču že srečevali. Zgodba se je začela aprila 2007 s sklenitvijo koncesijske pogodbe za gradnjo marine v trikotniku med mestom, Semedelo in Žusterno, kjer naj bi bilo 681 tržnih in 160 komunalnih privezov. Takrat je Nova kreditna banka Maribor kot porok izdala milijon evrov težko bančno garancijo za dobro izvedbo gradnje marine. Ker Istrabenz v dveh letih po sklenitvi pogodbe ni začel z gradnjo, niti ni pripravil dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, je občina pogodbo z njim konec leta 2009 prekinila, ambiciozni načrti pa so splavali po vodi.

Po prekinitvi pogodbe se je občina odločila tudi za unovčenje bančne garancije. A namesto milijona evrov je banka občini izplačala 100.000 evrov pogodbene kazni. S tem se na občini niso zadovoljili in preostalih 900.000 evrov izterjali na sodišču. Denar so skupaj z zamudnimi obrestmi (skupaj 1,3 milijona evrov) prejeli po pravnomočni sodbi pred dobrim letom.

S tem se Istrabenz ni sprijaznil in vložil nasprotno tožbo, s katero od občine terja 1,3 milijona evrov nazaj. Obravnava v tej zadevi bo na sodišču danes.

HELENA RACE


Najbolj brano