Občina oklestila tožbeni zahtevek zaradi mandrača

Piranska občina in Zavod za varstvo kulturne dediščine bosta spor zaradi podražitve obnove piranskega mandrača skušala zgladiti za skupno mizo. Občina je tožbeni zahtevek, ki je znašal več kot milijon evrov že znižala na 584.000 evrov.

Mandrač so začeli obnavljati konec leta 2010, uporabno dovoljenje pa je dobil  marca 2013.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Mandrač so začeli obnavljati konec leta 2010, uporabno dovoljenje pa je dobil marca 2013.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > Piranska občina je s tožbo od Zavoda za varstvo kulturne dediščine zahtevala 1,052 milijona evrov. Za toliko naj bi se po krivdi zavoda podražila obnova mandrača - krepko višji ceni obnove naj bi botrovala sprememba kulturnovarstvenih pogojev, posledično pa tudi soglasja in konservatorskega načrta.

Na zavodu so svojo krivdo za podražitev ves čas zanikali in trdili, da do sprememb dokumentacije ne bi prišlo, če bi na občini že v začetku pripravili projekt tako, da bi zajel vsa dela, ki jih je bilo treba opraviti. “Denar, ki so ga kasneje dali za projekt, bi morali dati v vsakem primeru,” je v začetku februarja po prvem srečanju obeh strani na koprskem sodišču dejal odvetnik zavoda Primož Cegnar. Že takrat sta občina in zavod napovedala, da se bosta skušala poravnati.

Poravnalni narok na sodišču se je začel v petek, dokončali pa ga bodo predvidoma 1. julija. “Vložili smo obsežno pripravljalno vlogo, s katero smo tudi delno umaknili tožbeni zahtevek, tako da sedaj vztrajamo na tožbi za 584.208 evrov,” so pojasnili v piranski občinski upravi. Obe strani naj bi se predvidoma maja usedli za skupno mizo in se skušali izvensodno poravnati. “Če sestanek ne bo pripeljal do poravnave, bomo s tožbo nadaljevali,” še dodajajo na piranski občini.

HR


Najbolj brano