Občina in Marina na nož, žrtve so krajani

Stanovanja, knjižnica, novi zdravstveni dom in tržnica v centru Lucije, ki naj bi jih Marina Portorož gradila v dogovoru s piransko občino, so - kot kaže - dokončno pokopani. Postopek priprave načrtov, ki je obtičal že pred dvema letoma in pol, bodo na občini prekinili. Namesto tega bodo začeli pripravljati nove načrte za razširitev parka Sonce. Marini, ki je lastnica dela zemljišč, pa bodo preprečili prodajo in posege na območju parka.

Občina hoče obdržati in še razširiti park v Luciji, Marini pa 
preprečiti, da bi prodala zemljišča na njegovem območju. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Občina hoče obdržati in še razširiti park v Luciji, Marini pa preprečiti, da bi prodala zemljišča na njegovem območju. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN, LUCIJA > Piranski župan Peter Bossman predlaga občinskemu svetu, ki se bo sestal prihodnji teden, naj en občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) v središču Lucije zamenja za drugega.

Tako naj bi dve leti in pol po prvi obravnavi prekinili pripravljanje načrta za gradnjo stanovanj, knjižnice, zdravstvenega doma in parka v središču Lucije. Namesto tega pa bi začeli pripravljati načrte, ki bi formalizirali zdajšnje stanje - to je park Sonce - in še razširili parkovne in rekreacijske površine.

Ne bodo gradili

“Podlago za to odločitev predstavljajo želje in potrebe krajanov. Tudi svet krajevne skupnosti Lucija je jasno in nedvoumno izrazil nujnost ohranitve parka Sonce, ki je med krajani in občani izredno dobro sprejet,” odločitev, da presekajo negotovost v središču Lucije, utemeljujejo v občinski upravi. Da v centru Lucije ne nameravajo graditi in da želijo postopek sprejemanja načrtov prekiniti, naj bi dejali tudi v Marini Portorož. Direktor Sebastjan Selan pa odločitve občine včeraj ni želel komentirati, češ da morajo zadevo še proučiti.

Marina ne bo smela prodati zemljišč

Bossman občinskemu svetu predlaga tudi, naj sprejme ukrepe za zavarovanje območja parka Sonce. “Namen priprave odloka je, da preprečimo nepopravljive in škodljive posledice, ki bi lahko nastale na območju parka,” pojasnjujejo. Z drugimi besedami pa to pomeni, da bi Marini, ki je lastnica dela zemljišč na območju parka, preprečili prodajo teh parcel ali gradnjo na njih. Najemno pogodbo, po kateri je zemljišča za pet let oddala občini, je Marina sredi julija prekinila, odpovedni rok pa se izteče v začetku prihodnjega leta. O prodaji se obe strani nista uspeli dogovoriti - Marina naj bi postavila previsoko ceno, občina naj bi bila pripravljena plačati premalo.

Po novem naj bi Marina Portorož občini plačevala višjo koncesnino za upravljanje pristanišča. Doslej ji je vsako leto nakazala 52.000 evrov, po novem naj bi se znesek povišala na 325.000 evrov. “Pri določanju višine koncesijske dajatve smo izhajali iz primerjave dajatev v podobnih primerih; gibale naj bi se v višini od štiri do sedem odstotkov letnih prihodkov koncesionarja. Predlagana višina je skladna s tem kriterijem,” pojasnjujejo v občinski upravi. Podražitev je za zdaj še del predloga, ki ga bodo prihodnji teden obravnavali tudi občinski svetniki. Tudi teh sprememb direktor Marine Sebastjan Selan včeraj še ni želel komentirati.

Krajani želijo, da park ostane

Predsednik KS Lucija Franko Fičur je zadovoljen, da bodo v Luciji ohranili park. Meni, da so bili načrti z gradnjo stanovanj, zdravstvenega doma, knjižnice in drugega, kar je obljubljala Marina “puhli in le na papirju”. Ukrepi občine za zavarovanje območja se mu zdijo potrebni, “da ne izgubimo še parka”. Avgusta je namreč Lucija ostala brez brezplačnega velikega makadamskega parkirišča, ker je Marina občini odpovedala najemno pogodbo zanj.

HELENA RACE


Najbolj brano