Občina bi imela park, kupec pa najbrž stanovanja

Izolski župan Igor Kolenc je prejšnji mesec predstavil idejno zasnovo ureditve območja Ribe in Male opreme, ki predvideva zelene in vodne površine. Čez dva tedna pa bo imel Primorjev stečajni upravitelj Rudolf Hramec za Malo opremo javno dražbo.

Dvorišče Male opreme se od decembra 2011, ko naj bi se za nakup zanimalo podjetje Rudeks, skorajda ni spremenilo   Foto: Mirjana Cerin
Dvorišče Male opreme se od decembra 2011, ko naj bi se za nakup zanimalo podjetje Rudeks, skorajda ni spremenilo  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Stečajni upravitelj RudolfHramec območje vrednoti na 1,282.804 evre. Tolikšna je izklicna cena za 3351 kvadratnih metrov zemljišča z objektom vred.

Malo opremo je pred tremi leti menda želelo kupiti izolsko podjetje Rudeks Aleksandra Tomića. Tam naj bi zgradili 70 stanovanj, novo občinsko stavbo in podzemno garažo s 100 parkirnimi mesti. Stanovanjsko-poslovni kompleks naj bi imel dve oziroma tri etaže nad pritličjem in kletjo. Tako nam je decembra 2011 povedal Milan Kump, ki se je predstavil kot Rudeksov pooblaščenec. Za nakup naj bi pri eni od tujih bank rezervirali tri milijone evrov in začeli odplačevati obresti. S Tomićem včeraj nismo uspeli vzpostaviti kontakta. Po podatkih GVIN pa je Rudeks insolventen. Še vsaj štiri Tomićeva podjetja so izbrisana ali pa so končala v stečaju.

Tudi škver in fontana grande

Kakšen bo razplet dražbe 2. julija na sedežu Primorja v Ajdovščini, lahko samo ugibamo. Vendar si je težko predstavljati, da bi nekdo v zdajšnjih razmerah v Sloveniji plačal skoraj 1,3 milijona evrov in potem urejal park s sprehajalnimi potmi in klopcami ter strugo hudournika Rikorvo. Po pričakovanjih občine naj bi uredil še škver in posnetek nekdanjega vodnjaka fontana grande ali fontana fora (ob njem so nekdaj prali perilo), zunanji prireditveni prostor in objekt, katerega vsebina še ni znana.

Župan Igor Kolenc je bil maja odločen, da morajo preprečiti pozidavo Ribe in Male opreme. “Še posebej na tem območju, imenovanem IPA 3, moramo paziti, kaj bomo pustili zanamcem. Praznih stanovanj je v Izoli in Istri dovolj, 1200,” je bil jasen na predstavitvi idejne zasnove.

Za občino predrago

Toda izklicna cena dražbe nakazuje prav to, da bi kupec tam načrtoval stanovanja. O tem je prepričan tudi župan. “Stečajni upravitelj prodaja nepremičnino po takšni ceni, da jo upraviči samo stanovanjska gradnja, kar je v nasprotju s pričakovanji občine. Čeprav vseskozi poudarjamo, da si tam želimo park in da bi radi ovrednotili izolsko zgodovino, nas nekateri očitno ne slišijo. Pa vendar je občina nosilka razvoja lokalnega prostora,” je povedal včeraj.

Občina bi kupila Malo opremo, a ne po tako naviti ceni. Za območje pripravlja občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), ki naj bi ga občinski svet potrdil v začetku prihodnjega leta. Pred morebitno pozidavo so območje zaščitili tako, da so sprejeli začasne ukrepe. MIRJANA CERIN


Najbolj brano