Občani prejemajo novo pošiljko biološko razgradljivih vrečk

Pošta Slovenije bo do petka vsem gospodinjstvom Mestne občine Koper in Občine Ankaran, vključenim v sistem rednega odvoza odpadkov Komunale Koper, dostavila zavojček 33 biološko razgradljivih vrečk iz koruznega škroba. Vrečke so namenjene izključno biološko razgradljivim kuhinjskim odpadkom.

Odpadke, ki so pravilno odloženi, je moč na naraven način, brez nadaljnje porabe energije, predelati v kompost, ki se vrača v naravo v obliki gnojila. Foto: Bogdan Macarol
Odpadke, ki so pravilno odloženi, je moč na naraven način, brez nadaljnje porabe energije, predelati v kompost, ki se vrača v naravo v obliki gnojila. Foto: Bogdan Macarol

KOPER > Vsaka vrečka v povprečju zadostuje za dva do tridnevno domačo uporabo, sporočajo iz Komunale Koper.

Doslednejše ločevanje biološko razgradljivih odpadkov

Zelo pomembno je, da se biološko razgradljivi kuhinjski odpadki zberejo samo v namenskih vrečkah (biorazgradljive), ki se zavežejo in odložijo v rjavi zabojnik, namenjen izključno biološkim odpadkom. Biološko razgradljivih odpadkov ni dovoljeno odlagati v plastičnih vrečkah ali embalažah, opozarjajo na Komunali.

Splošno pravilo je, da se v rjavi zabojnik v nobenem primeru ne odlaga stvari, ki niso biološko razgradljive. Odpadke, ki so pravilno odloženi, je moč na naraven način, brez nadaljnje porabe energije, predelati v kompost, ki se vrača v naravo v obliki gnojila, ki zemlji vrača številne hranljive snovi.

V zabojnik za biološko razgradljive odpadke sodijo netekoči ostanki hrane, zelenjavni in sadni odpadki vseh vrst, čajne usedline in čajne filter vrečke, kavna usedlina in filter vrečke, jajčne lupine, pokvarjeni prehrambeni izdelki (brez embalaže), kuhani ostanki hrane in gnilo sadje, stelja malih rastlinojedih živali, papirnati robčki, brisače in papirnate vrečke ter lesni pepel. V večje rjave zabojnike na odjemnih mestih je moč odložiti tudi zeleni vrtni odpad, zlasti odpadno vejevje, travo, listje, staro zemljo lončnic, rože in plevel.

V zabojnik za biološko razgradljive odpadke pa ne sodijo cigaretni ogorki, plenice in higienski vložki (odlagajo se med preostale odpadke), tekstil, usnje, gume in plute, mačji iztrebki in fekalije, mrtve živali, zdravila, maščobe ali odpadno kuhinjsko olje (odlagajo se med nevarne odpadke), surovo meso, vroč pepel in kosti.

NR


Najbolj brano