Še pet dni vožnje po obalni cesti

Od ponedeljka ob 11. uri bo na stari obalni cesti med Koprom in Izolo vse drugače. Na Moletu, takoj za navezavo na Krožno cesto, in na deteljici na Rudi bodo postavili zaporo, najverjetneje v obliki kovinskih stebričkov, s čimer bodo onemogočili vožnjo na odseku avtokamp Jadranka-Molet. Vozila bodo preusmerili skozi predor Markovec, tudi tista brez vinjete. Pet ur zatem bodo na Rudi pripravili slovesnost.

Približno tako bo videti zapora obalne ceste na Moletu, le da 
bodo namesto betonskih ovir najbrž postavili kovinske stebričke, ključe pa bodo dobila vsa intervencijska vozila. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Približno tako bo videti zapora obalne ceste na Moletu, le da bodo namesto betonskih ovir najbrž postavili kovinske stebričke, ključe pa bodo dobila vsa intervencijska vozila. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA, KOPER> Od skupaj 3,8 kilometra dolge obalne ceste bosta torej 2,24 kilometra kmalu zaprta, glavnina na izolski strani. Kot sta na današnji tiskovni konferenci povedala župana Izole in Kopra Igor Kolenc in Boris Popovič, bo ta del ceste prevozen le še za intervencijska vozila ter lastnike tamkajšnjih dveh hiš in kmetijskih zemljišč. Z izjemo intervencijskih vozil bodo ostali lahko vozili samo iz koprske smeri. “Obalno cesto bomo končno prepustili ljudem,” sta naznanila.

Čeprav je županoma uspelo prepričati Dars, da markovški predor izvzame iz vinjetnega sistema, se še vedno zavzemata za uvedbo lokalne vinjete, in to po vsej državi.

Parenzano, pot ob morju, bodo namenili pešcem. Ti bodo najbrž uporabljali tudi bližnji vozni pas ob morju, skupaj z rolkarji, po potrebi pa tudi že omenjena intervencija vozila. Za kolesarje in petindvajsetke so predvideli vozni pas ob brežini. Parkiranja na kmalu spraznjeni cesti ne bodo dovolili in niti divjanja petindvajsetk ne. “Naj starši otrok, ki jih vozijo, poskrbijo, da to počnejo po predpisih,” je pozval Kolenc in poudaril, da bodo obalno cesto začeli nadzirati tako redarji kot policisti.

“Za” lokalno vinjeto
Čeprav je županoma uspelo prepričati Dars, da markovški predor izvzame iz vinjetnega sistema, se še vedno zavzemata za uvedbo lokalne vinjete. “Prepričana sva, da je to prava rešitev za vso državo,” je pojasnil Popovič. Predor Markovec primerjajo z ljubljansko obvoznico ter različnimi odseki, Šentilj-Maribor, Krško-Brežice ...

Zelena oaza med Izolo in Koprom

Glede drugih novosti na območju obalne ceste sta bila župana izjemno preudarna. “Nič se ne bo zgodilo čez noč. Ureditev tega območja je dolgoročni projekt, ki ga bomo izvajali sproti. Najprej moramo območje začeti uporabljati, potem bomo ugotovili, kaj potrebujemo, in sledile bodo zamisli,” je pojasnil Popovič. Do poletja je tako napovedal le ureditev kopaliških površin s tuši in sanitarijami ter javno razsvetljavo, za kar bodo morali zagotoviti nekaj vodnih, kanalizacijskih in električnih priključkov.

“Obalno območje bo neokrnjeno in zaščiteno, zelena oaza med obema mestoma. Vsi državljani si zaslužijo takšen prostor. Da bi ga vsevprek pozidali, se ni bati že zato, ker je Slovenija podpisnica Barcelonske konvencije,” je zagotovil Kolenc. Spomnil je še, da so vizijo o zaprtju obalne ceste zastavili že daljnega leta 1963.

Stran z deteljico
Ker bodo zaporo na izolski strani postavili na deteljici na Rudi, ta navezava na obalno cesto ne bo več potrebna. Ker pa zaseda “preveč pomembne površine”, je Kolenc napovedal, da jo bodo v bližnji prihodnosti odstranili.

Skozi predor, ne čez Markovec

Koprski župan je prepričan, da se promet čez Markovec ne bo povečal. V primeru nesreče v predoru Markovec bodo zaprli eno cev in v drugi omogočili promet v obe smeri. Skozi predor bo vozil tudi javni potniški promet podjetja Arriva.

Da za vožnjo skozi predor od ponedeljka ob 11. uri ne bo več potrebna vinjeta, bodo opozarjale table na obeh priključkih, Izola in Semedela. Tam Popovič ne pričakuje nobenih zastojev, niti ob konicah v bližajoči se poletni sezoni.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano