Obalna cesta bo v soboto odprta

Minulo soboto je svetovalec koprskega župana Gašpar Gašpar Mišič napovedal, da nameravata koprska in izolska občina to soboto zapreti obalno cesto in na njej pripravili veliko javno prireditev. A iz te moke ne bo kruha. Obalna cesta bo tudi to soboto povsem prevozna, kot je bila doslej.

V ponedeljek so obnovili izolsko obvoznico, ki nadaljuje hitro cesto Koper-Izola.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa
V ponedeljek so obnovili izolsko obvoznico, ki nadaljuje hitro cesto Koper-Izola.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa

IZOLA, KOPER>Gašpar Gašpar Mišič si je želel, da bi obalno cesto vsaj za en dan zasedli rekreativci, tekači, kolesarji, rolkarji. Gesta bi imela simbolni pomen, saj se v izolski in koprski občini nadejajo, da jo bodo po današnji seji vlade končno dobili v upravljanje.

A prav to predstavlja del težav. Če bi želeli izpeljati veliko javno prireditev na območju, ki sodi pod okrilje dveh upravnih enot, koprske in izolske, bi za dovoljenja morali zaprositi že najmanj pred enim mesecem. Ta pa bi težko zbrali, glede na to, da z obalno cesto še ne razpolagajo. Očitno so to ugotovili tudi predstavniki koprske občine, saj niso na upravni enoti podali nobene vloge, kar sta nam včeraj potrdila oba načelnika, Bruno Potokar in Branko Andrejašič.

Od tega, ali bo upravljanje obalne ceste država prenesla na istrski občini, je v veliki meri odvisna udeležba županov na jutrišnjem odprtju novega odseka hitre ceste Koper-Izola. V Izoli pa za zdaj še nič ne vedo, da bi obalno cesto ob vikendih to poletje večkrat zapirali za promet, kar je prav tako naznanil Mišič.

Na odprtje novega odseka hitre ceste so se te dni pripravili tudi v direkciji za infrastrukturo (nekdanja direkcija za ceste). Popravili so izolsko obvoznico, v tistem delu, ki so ga zgradili pred 15 leti (dokončali so jo pet let kasneje). Kot navajajo, so porabili 48.124 evrov, zagotovili so jih iz državnega proračuna. Poudarjajo še, da na tej štiripasovnici, ki je del glavne ceste med Rudo in Valeto, doslej niso izvedli večjih obnov. V preteklosti so le za silo pokrpali udarne jame in posedke vozišča, kar je bilo očitno, še zlasti v smeri proti Valeti.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano