O luški koncesnini absolutno prednostno

Ustavni sodniki so včeraj na svoji redni seji obravnavali tudi zahtevo koprske občine o oceni ustavnosti dveh členov uredbe o upravljanju koprskega pristanišča. Sklenili so, da bodo zadevo obravnavali absolutno prednostno.

Na ankaranskem območju pristanišča so tudi kasete za odlaganje mulja.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Na ankaranskem območju pristanišča so tudi kasete za odlaganje mulja.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Kdaj in kako bodo o njej odločili, še ni znano, do takrat pa se koncesijska dajatev Luke Koper med Ankaranom in Koprom deli po površini pristanišča in ne po številu prebivalcev, kot to želi koprska občina. Prvo nakazilo Ankaran dobi konec tega meseca.

V Mestni občini Koper so zadovoljni, da je ustavno sodišče začelo obravnavati njihovo zahtevo za oceno ustavnosti, ki so jo vložili decembra lani. O tem, kakšno odločitev pričakujejo in ali pričakujejo uradno odločitev še pred koncem februarja, ko naj bi infrastrukturno ministrstvo koncesnino prvič nakazalo na podračun ankaranske občine, pa niso želeli govoriti. S komentarji bodo počakali do odločitve sodišča.

Koprska občina v zahtevi nasprotuje členoma, ki določata, da se koncesijske dajatve med občine razdeli sorazmerno s površino pristanišča, ki se nahaja v določeni občini. To pomeni, da bi Ankaran dobil skoraj polovico koncesnine. Koprska občina zato ustavnemu sodišče predlaga, da z začasno uredbo do dokončne odločitve zadrži izvajanje teh členov in določi, da se v tem času koncesnina deli po številu prebivalcev, kot to določa zakon o lokalni samoupravi.

Spoštovali bodo vsako odločitev US

Ankarančani so temu že nasprotovali in na ustavno sodišče pisali, da je koprska zahteva za oceno ustavnosti odredbe formalno nedopustna in bi jo bilo treba kot nedopustno zavreči. Po njihovem mnenju koncesnina Luke Koper ni stvar delitvene bilance med občinama, zato zakon o lokalni samoupravi tu ne more veljati, število prebivalcev pa ne more biti merilo. “Kakršnakoli bo odločitev, jo bomo spoštovali, tako kot vse odločitve doslej,” pravi ankaranski župan Gregor Strmčnik.

Da bi se koncesnina delila po številu prebivalcev in ne po površini pristanišča, sta že leta 2010 vladi republike Slovenije predlagala tudi takratna poslanca iz vrst SD Luka Juri in Marijan Križman. Prepričana sta bila, da bi bilo nepravično, da bi Ankaran dobil skoraj polovico koncesnine, saj naj bi bila koncesnina poplačilo za več kot petdesetleno delo vseh občank in občanov Mestne občine Koper, ki so prispevali k razvoju pristanišča. Vendar se takratna vlada, ki jo je vodil Borut Pahor z njima ni strinjala. Za delitev po ključu prebivalcev ni našla pravnih osnov.

Vlada leta 2010 zavrnila delitev po prebivalcih

“Prebivalci Mestne občine Koper so tovrstno poplačilo iz naslova minulih odrekanj in obremenitev že dobili poplačano v obliki določenega lastniškega deleža podjetja Luka Koper v postopku lastninskega preoblikovanja leta 1994, Takrat je MOK postala lastnik pripadajočega dela delnic in s tem delničar družbe Luka Koper d.d., ki ima pravico do vsakoletnega dela dobička tega podjetja,” so na poslansko pobudo odgovorili z vlade.

Koprska občina ima v Luki Koper še vedno 3,4-odstotni delež, dobre tri odstotke luških delnic pa je prodala leta 2006 kljub nasprotovanju opozicijskih mestnih svetnikov iz vrst SD. Za njih je iztržila dobre tri milijarde takratnih tolarjev oziroma 12,5 milijonov evrov. Denar je nato namenila za gradnjo koprske mestne šole na Bonifiki.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano