Novo leto naj prinese kopalni rekord

1. januarja se bodo na osrednji portoroški plaži spet kopali. Športno društvo Slovenc prireja že dvanajsti novoletni skok v morje. Že včeraj je bilo prijavljenih 84 pogumnežev, ki jih ni strah mrzle vode.

Poletje? Ne, to je bilo 1. januarja 2015.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Poletje? Ne, to je bilo 1. januarja 2015.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Morju so včeraj namerili 12,6 stopinje Celzija, do novega leta se bo verjetno še nekoliko ohladilo. Letošnjega 1. januarja je imelo 11,4 stopinje Celzija, a je kljub temu pritegnilo 330 kopalcev. “Za novo leto 2016 jih moramo zbrati vsaj 331, da postavimo rekord,” pravi organizator Nino Cokan. Če vreme ne bo zelo nagajalo, s tem ne bi smel imeti težav; že včeraj je bilo prijavljenih 84 udeležencev iz vse Slovenije, običajno pa se jih večina prijavi le kak dan pred dogodkom. Ta poleg kopalcev privabi še nekaj tisoč gledalcev. Kopalcem pa Cokan letos obljublja tudi bogate nagrade, ki jih bodo razdelili izžrebanim. Prijave sprejemajo na spletni strani www.novoletniskokvmorje.eu.

Organizatorji novoletnega skoka v morje so iz Ljubljane, a Cokan pravi, da so zadovoljni, da zadnja leta dogodek pritegne tudi Primorce, predvsem domačine: “Za tiste, ki prihajajo iz notranjosti Slovenije, je posebnost, da gredo pozimi na morje, domačine je bilo težje privabiti. Zadnja leta jih pride veliko in veseli smo tega. Na listi skakalcev pa se znajdejo tudi številni turisti iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Rusije, Velike Britanije in še od kod.” Nenazadnje je dogodek namenjen predvsem druženju in veselju ob začetku novega leta.

Tisti, ki so kopanje v mrzli zimsko vodi že izkusili, pravijo, da ima terapevtske učinke, blagodejno vpliva na počutje, pomaga pri regeneraciji telesa, krepi imunski sistem in dviga prag dovzetnosti za različne bolezni. Vsi udeleženci novoletnega skoka v morje pa bodo postali tudi ambasadorji slovenskega morja in se bodo zavezali, da bodo skrbeli za njegovo neokrnjenost, čistočo in promocijo.

Novoletni kopalci se bodo v morje podali 1. januarja ob 14. uri. To bo del novoletnega dogajanja v Portorožu, ki se bo nadaljevalo z glasbo skupine Blue Angel Gang in Lee Sirk, ob 18. uri pa bo nebo razsvetlil tradicionalni ognjemet. HR


Najbolj brano