Novo koprsko parkirišče za avtodome je zadetek v polno

Parkirišče za avtodome, ki so ga junija odprli ob glavni avtobusni postaji v Kopru, je med poletno sezono postal pravi magnet za popotnike. Do začetka septembra ga je obiskalo le nekaj manj kot 1000 avtodomarjev. Zelo dobro pa je obiskano tudi septembra.

Na parkirišču v Kopru je prostora za 28 avtodomov, večina mest je bila poleti zasedenih, kar nekaj avtodomarjev se ustavi tudi 
v teh dneh.  Foto: Špela Razpet
Na parkirišču v Kopru je prostora za 28 avtodomov, večina mest je bila poleti zasedenih, kar nekaj avtodomarjev se ustavi tudi v teh dneh.  Foto: Špela Razpet

KOPER > Od začetka junija do konca avgusta se je na novem parkirišču ustavilo 995 avtodomov, v prvih treh tednih septembra pa so jih našteli še 291. “Največ je uporabnikov iz Slovenije, sledijo italijanski obiskovalci, nato nemški,” pravi Vojko Rotar, predstavnik za odnose z javnostmi na Komunali Koper, ki upravlja s parkiriščem.

Ponuja prostor 28 avtodomom; na voljo je sedem polnilnih postaj s po štirimi priključki na elektriko, izpust za fekalne vode, sanitarije in prhe, otroško igrišče, prostor za piknike s klopmi in mizami ter ekološki otok. Gre za eno sodobnejših in cenovno ugodnih parkirišč za avtodome; za prvih 24 ur avtodomarji odštejejo 6,5 evra.

Poleti je bilo postajališče ob koncih tedna v celoti zasedeno, med našim nedavnim obiskom pa smo naleteli na šest parkiranih avtodomov - dva francoska in štiri slovenske. Med gosti so bili člani Caravaning cluba Slovenije.

Za koprsko parkirišče za avtodome so izvedeli v specializirani reviji in na forumu društva ljubiteljev avtodomov. “Zelo lepo je urejeno in cenovno je zelo ugodno glede na to, kar ponuja. Drugod so cene zelo visoke in ne dobiš niti pol tega, kar ponuja koprsko parkirišče,” so ga pohvalili in ga označili za enega izmed najlepših. “Tudi Mestna občina Koper je vključena v projekt Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji, ki lastnike avtodomov obvešča o novostih. Koprsko postajališče je navedeno na zemljevidu spletne strani projekta www.mrezapza.com, ki novice objavlja tudi v angleškem in nemškem jeziku. Prav tako je označeno v koordinatnem sistemu GPS in ga lahko uporabniki, ki se peljejo mimo Kopra, enostavno zaznajo. Sodeč po komentarjih pa je neformalna mreža avtodomarjev tista, ki zelo hitro širi informacije o novih postajališčih po Evropi,” pojasnjujejo na Komunali.

So pa člani Caravaning cluba Slovenije kot izkušeni avtodomarji in dolgoletni uporabniki tovrstnih parkirišč tudi v Kopru opazili nekaj pomanjkljivosti. Nekaj nejasnosti je pri uporabi avtomata za plačilo uporabnine parkirišča in nakupa kartice ugodnosti. Poleg tega avtomat ne vrača drobiža. Izpust za fekalne vode je po njihovi oceni na malce nerodnem mestu in bi ga bilo treba premakniti. Zmotila pa so jih tudi asfaltirana tla, od katerih se vročina odbija, tako da je zadrževanje na parkirišču poleti precej neprijetno.

Na Komunali pravijo, da bodo skušali pomanjkljivosti odpraviti. Ne nameravajo pa povečevati parkirišča niti poviševati cene njegove uporabe.

ŠPELA RAZPET


Najbolj brano