Novih policijskih čolnov ne bo pred decembrom 2015

Notranje ministrstvo je podaljšalo rok za zbiranje ponudb za dva nova policijska čolna, ki naj bi nadomestila dva obstoječa. Pojasnjujejo, da so se za podaljšanje roka odločili, ker so vmes spremenili razpisno dokumentacijo, vključno z rokom dobave in izvedbe. Ponudbe zdaj zbirajo do 15. januarja 2015, ponudnik pa mora čolna dostaviti v roku enega leta od podpisa pogodbe, vendar ne prej kot decembra 2015.

Slovenska policija dveh novih čolnov, ki naj bi nadomestila obstoječa dva, ne bo dobila pred koncem prihodnjega leta.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Slovenska policija dveh novih čolnov, ki naj bi nadomestila obstoječa dva, ne bo dobila pred koncem prihodnjega leta.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER >Na Generalni policijski upravi pojasnjujejo, da so rok podaljšali zato, da se ponudnikom zaradi sprememb v razpisni dokumentaciji omogoči dovolj časa za pripravo ponudbe in ne zato, ker se na razpis ni prijavil noben ponudnik. Prvi rok se je iztekel 8. decembra. Prav tako zanikajo očitke, da je bil razpis pisan točno za določenega ponudnika, ker je med pogoji tudi to, da morata imeti čolna aluminijsko dno. “Tehnična specifikacija za plovilo, ki so jo pripravile naše strokovne službe, je prilagojena operativnemu delu in specifičnim potrebam policije pri opravljanju nalog na morju. Po našem vedenju tehničnim specifikacijam ustreza več plovil različnih proizvajalcev, zato namigovanja o prilagajanju razpisa enemu ponudniku ali proizvajalcu odločno zavračamo,” pravi vodja sektorja za odnose z javnostmi GPU Vesna Drole.

Pojasnjuje, da so odločitev o aluminijskem dnu sprejeli na podlagi izkušenj z dosedanjimi plovili v lasti ali najemu policije, ki so bila izdelana iz umetnih materialov. “Čolne z aluminijskim trupom uporabljajo tako obalne straže, policije, vojske in druge državne službe več držav, na primer ZDA, Kanade, Italije, Velike Britanije in Finske, kar pomeni, da so čolni iz aluminijevih zlitin v uporabi pri primerljivih službah po svetu,” še pojasnjuje.

Pomorski policisti imajo trenutno v uporabi štiri patruljne čolne, dva od njih sta tudi precej dotrajana P-111 in P-66, ki sta pogosto v okvari. Poleg tega je P-111 tudi precej potraten. Z novima ploviloma, gre za gumenjaka, na katerem sta lahko samo dva člana posadke, naj bi policija ohranila operativno sposobnost na morju in občutno prihranila tudi pri gorivu in vzdrževanju, pojasnjujejo na policiji. O smotrnosti nabave kar dveh čolnov, glede na to, da ima policija kar veliko težav z dotrajanimi vozili, ki so za zagotavljanje varnosti v državi dosti bolj potrebna, na policiji ne dvomijo. Poudarjajo, da morajo zagotavljati varnost tako na kopnem kot tudi na morju.

“V skladu z zahtevami schengenskega pravnega reda mora biti policija sposobna zagotavljati ustrezno varovanje državne meje na morju in hitre odzivne čase na varnostne dogodke na morju. V skladu s pomorskim zakonikom je policija pristojna tudi za zagotavljanje suverenosti slovenskega teritorialnega morja, policijskih nalog na morju pa ni mogoče opravljati brez ustreznih plovil,” pravi Droletova. Cena za plovila ni določena, ker želijo pridobiti najugodnejše ponudbe. Nakup sofinancira EU, policija pa čolnov ne želi dobiti pred decembrom naslednje leto, ker mora biti rok dobave skladen z izvrševanjem državnega proračuna in planiranim izdatkom v proračunskem letu 2016.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano