Novi lastnik Tomosa pri napovedih pohodil plin

Iztok Pikl, celjski podjetnik, ki je od Hidrie kupil družbo Tomos Dvokolesa, pri napovedih glede prihodnosti koprske družbe dodobra pritiska na plin: “Proizvodnjo bomo že prihodnje leto podvojili, mogoče celo potrojili.” Napovedal je, da bodo z roko v roki z večjo proizvodnjo tudi dodatno zaposlovali.

Novi lastnik Iztok Pikl (levo) še vedno zaupa direktorju 
Tomosa Dvokoles Matjažu Kanduču. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Novi lastnik Iztok Pikl (levo) še vedno zaupa direktorju Tomosa Dvokoles Matjažu Kanduču. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Tomos je stara dobra blagovna znamka in ga je treba spet zbuditi, saj je zadnje čase bolj miroval. Mi smo prepoznali ta biser, ki ga lahko spet postavimo na trge, kjer je bil včasih prisoten,” je prepričan Iztok Pikl, novi lastnik družbe Tomos Dvokolesa. Koliko je zanjo odštelo njegovo celjsko podjetje MPO Kabel, tudi včeraj ni razkril, pri napovedih pa je bil zgovoren: “Kaže dobro, začeli smo pogovore z nekaterimi kupci. Tomosu so naklonjeni.”

Pikl: vsaj podvojitev proizvodnje

Tomos Dvokolesa zdaj izdela približno 400 do 500 mopedov na mesec, s prihodnjim letom pa bi proizvodnjo po Piklovih besedah vsaj podvojili. To pa pomeni, da bodo tudi na novo zaposlovali, odvisno od večanja obsega proizvodnje.

Okrepili naj bi predvsem razvojni oddelek: “V ospredje postavljamo kakovost in razvoj. Pred vrati, že leta 2018, so nove okoljevarstvene zahteve glede agregatov. Verjetno se bomo posvetili tudi razvoju dizajna,” je napovedal Pikl in zatrdil, da bo Tomos ostal v Kopru.

Pikl sodi med Tomosove navdušence in tudi uporabnike. Je namreč lastnik Tomosovega mopeda classic: “A časa za vožnjo z njim nimam prav veliko.”

Ne plaši ga izguba Tomosa

Njegovo celjsko podjetje se je ukvarjalo zgolj s trgovino z elektronskimi napravami, zase pa Pikl pravi, da je po duši “proizvodni” človek. S proizvodnjo se je v preteklosti veliko ukvarjal; pred leti je postal lastnik bosanskega proizvajalca kablov. Sprva je bilo zelo uspešno, čez nekaj let pa je pristalo v stečaju. Mnoge zato preseneča, da se Pikl zdaj loteva nove zgodbe. “Saj veste, v podjetjih je tako; nekje so uspehi, drugje pa so neuspehi. Zelo je odvisno od relacij, od okolja, v katerem delaš,” je povedal.

Tomos ima potencial in zgodovino, je poudaril novi lastnik. Družba Tomos Dvokolesa ne potrebuje finančnih posegov ali vložkov, je pa res, da je zadnja leta poslovala z izgubo. Ali ga to ne plaši? “Niti ne,” je odvrnil Pikl, razlogov za to pa včeraj ni dodatno pojasnjeval.

Družbo Tomos Dvokolesa, ki ima 25 zaposlenih, bo tudi pod novim lastnikom vodil dosedanji direktor Matjaž Kanduč. Tudi on slabše poslovanje Tomosa pripisuje sedanjemu specifičnemu poslovnemu modelu, ki je zelo omejujoč in se naslanja na predplačila. Z dvokolesi so bili prisotni samo na nekaterih trgih in še tam v omejenih količinah. “Zdaj bo drugače. Najprej se nameravamo okrepiti na trgih, na katerih smo prisotni: zlasti v državah Beneluksa, kjer je fantastični potencial, ZDA in evropskih trgih, kjer se lahko še okrepimo,” je povedal Kanduč.

SONJA RIBOLICA

Preberite še:

Iztok Pikl včeraj že v svojem Tomosu

Tomos Dvokolesa kupilo celjsko podjetje


Najbolj brano