Novi direktor, kmalu tudi novi lastniki?

Po dobrih dveh letih od zadnje menjave na vrhu je portoroška Marina dobila novega direktorja. To je Miran Kraševec, ki je do junija vodil NFD Holding. Utegne se zgoditi, da bo Kraševec direktor razmeroma malo časa, saj bodo Terme Čatež, ki so v lasti DZS Bojana Petana, za to naložbo verjetno kmalu začele iskali novega lastnika.

Miran Kraševec je po devetih letih maja zapustil NFD Holding in zdaj prevzel vodenje Marine  Foto: Sonja Ribolica
Miran Kraševec je po devetih letih maja zapustil NFD Holding in zdaj prevzel vodenje Marine  Foto: Sonja Ribolica

PORTOROŽ > Zadnji dve leti je Marino vodil Sebastjan Selan, ki drži tudi taktirko v Termah Čatež. “Z odstopom z mesta direktorja Marine Portorož se bom lahko temeljiteje posvetil delu v podjetju Terme Čatež,” pravi Selan.

Dvojni direktor

Za njegovega naslednika v Marini so izbrali Mirana Kraševca. Devet let je bil zaposlen v NFD Holdingu, zadnja leta je bil njegov šef. “Veliko dela smo opravili, poplačali smo veliko kreditov. Naj zdaj poskuša še kdo drug. Konec maja mi je prenehal mandat, potem pa je prišlo povabilo iz Marine in z njim novi izzivi,” razlaga Kraševec. NFD Holding je zadolžen, njegova usoda je še precej nejasna.

Pred skoraj tremi tedni so bili v Marini Portorož tudi preiskovalci NPU, Bojana Petana, lastnika DZS, so za skoraj ves dan pridržali. Preiskovali naj bi sumljive posle, povezane z domnevnim izčrpavanjem portoroške Marine, glavni osumljenec pa naj bi bil prav Petan, ki naj bi bil vpletenv več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja, NPU preiskuje tudi sum oškodovanja upnikov. Petan naj bi prek DZS izčrpaval podrejene družbe in tako pridobil njihovo premoženje. Koprsko sodišče je v tem primeru začasno zavarovalo premoženje v višini 24,5 milijona evrov.

Bodo Kraševcu tudi pri Marini koristile izkušnje iz NFD Holdinga? “Le katero podjetje v Sloveniji sploh nima dolgov? Sicer pa Marina redno odplačuje glavnice posojil in obresti, posluje pa dobro,” pravi novi direktor, ki bo za delo v novi službi zagrabil jutri.

Z novo službo je Kraševec po poslovni plati še tesneje vpet v Istro. Že nekaj let je prvi nadzornik Hotelov Bernardin, letos pa je postal tudi direktor Adriafina, skupnega podjetja Luke in Istrabenza, ki je večinski lastnik družbe Vinakoper. Kraševec že zdaj ob morju preživi veliko časa, ne samo poslovno, ampak tudi zasebno. Že 15 let ima stanovanje v Luciji.

V lov za kupci

Lahko pa se zgodi, da bo njegov mandat v portoroški Marini razmeroma kratek. Edini lastnik portoroške družbe so namreč Terme Čatež, ki so v lasti skupine DZS Bojana Petana. Marina je tako ena njegovih poglavitnih naložb, a bržkone jo bo moral prodati. Le tako bo izpolnil pogoje bank upnic za reprogram posojil, ki ga je dobil do leta 2016.

Prodaje ne izključuje niti prvi mož Term: “V sklopu reprograma Term Čatež obstaja tudi možnost prodaje Marine,” pravi Selan, ki je sicer zelo zadovoljen s poslovanjem družbe v zadnjih letih in tudi letos pričakuje zelo uspešen izid: “Prihodki so od januarja do konca maja letos ostali na enaki ravni kot leta 2013, izid iz poslovanja pa je zrasel kar za 12 odstotkov.”

Nekateri napovedujejo, da bo Selan - zdaj ko se je v Marini poslovil od direktorskega mesta - postal njen nadzornik. Sam tega ni ne potrdil ne zanikal, povedal je le, da bodo o novem nadzorniku odločali na skupščini, ki bo konec julija.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano