Novega podžupana išče sodni vročevalec

Dobra dva meseca pred lokalnimi volitvami je Mestna občina Koper dobila novega podžupana. Konec julija je to postal Peter Bolčič iz stranke Koper je naš. Koprska občina ima tako kar štiri podžupane, dva funkcijo opravljata poklicno, dva pa nepoklicno. V dobrih dveh letih so koprski podžupani prejeli skoraj 184.000 evrov.

Peter Bolčič Foto: Ilona Dolenc
Peter Bolčič Foto: Ilona Dolenc

KOPER > Kakšne so naloge novega poklicnega podžupana Petra Bolčiča, ni povsem jasno. Iz službe za odnose z javnostmi koprske občine so sporočili le, da bo županu Borisu Popoviču pomagal pri reševanju tekočih zadev. Bolčič pa pravi, da se je kot občinski svetnik največ posvečal družbenim dejavnostim, kot podžupan pa da bo delal, kar mu bo naročil župan.

Sodbe ni prevzel

Na vprašanje, kolikšno plačo bo dobival za službo poklicnega podžupana, je dejal, da bo takšna, kot jo določa zakonodaja. Koliko bo znašala, pa še ne ve, saj prve plače še ni dobil. Imenovan je bil 22. julija. Na občini pa pravijo, da bo uvrščen v 47. plačni razred, kar pomeni, da bo njegova bruto plača brez dodatkov znašala 2614 evrov na mesec.

Medtem pa je Bolčič vpleten v postopek na sodišču, kjer mu sodijo zaradi kaznivega dejanja zatajitve, za katero kazenski zakonik predpisuje do pet let zaporne kazni. Obravnava je bila na okrožnem sodišču v Ljubljani končana že 22. maja, kako je sodišče odločilo, pa ni znano, saj Bolčič sodbe še ni prevzel. Pošiljke ni dvignil, pravijo na sodišču, vročiti pa je še ni uspelo niti pooblaščenemu vročevalcu.

“Gre za manjšo zadevo, kjer sem porok pri lizingu podjetja. Ko je šlo v stečaj, je ostal manjši dolg, ki ga plačujem,” je o zadevi redkobeseden Bolčič, ki zatrjuje, da pošto redno prevzema in da nič ne ve o tem, da bi mu kdo skušal vročiti pošto.

Sicer je Bolčič že osem let koprski občinski svetnik iz vrst stranke Koper je naš. Od leta 1991 do 2010 je bil lastnik in direktor servisa Bolčič, ki je bil zastopnik za vozila Hyundai. Od leta 2011 pa je solastnik in direktor Ecoporta, družbe za obnovljive vire, ki načrtuje gradnjo obrata za predelavo ladijskih odpadnih voda v kurilno olje.

184.000 evrov za dve leti plač

Dobra dva meseca pred lokalnimi volitvami se je tako Bolčič pridružil še trem koprskim podžupanom. Alberto Scheriani in Anton Sagadin funkcijo opravljata nepoklicno, Danijel Cep, ki v času odsotnosti nadomešča tudi župana Popoviča, pa poklicno. V tem županskem mandatu pa je leta 2011 funkcijo podžupana poklicno opravljal še Jani Bačič.

Od leta 2011 do 2013 je koprski proračun za njihove plače namenil skoraj 184.000 evrov. Največ je v tem obdobju zaslužil Cep, 69.000 evrov bruto (brez dodatkov). Scheriani je prejel 48.768 evrov, Sagadin, ki je podžupan postal nekoliko kasneje, pa 33.570 evrov. Leta 2011 je še 32.513 evrov prejel Jani Bačič.

HELENA RACE


Najbolj brano