Nove postelje za študente

Prihodnje leto februarja se bo v obnovljeno stavbo za Dijaškim domom Koper lahko vselilo 56 študentov. Na voljo bodo imeli 14 sodobno urejenih apartmajev, ki bodo primerni tudi za študente z gibalnimi težavami. Že jeseni pa se bodo v nove apartmaje lahko vselili študenti v Dijaškem in študentskem domu Portorož.

V stari stavbi za koprskim dijaškim domom so do leta 2012 bivali zlasti delavci iz bivših 
jugoslovanskih republik. Februarja prihodnje leto bo obnovljeno stavbo zasedlo 56 študentov. 

 Foto: Nataša Hlaj
V stari stavbi za koprskim dijaškim domom so do leta 2012 bivali zlasti delavci iz bivših jugoslovanskih republik. Februarja prihodnje leto bo obnovljeno stavbo zasedlo 56 študentov.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER, PORTOROŽ > V Dijaškem domu Koper, kjer že zdaj gostijo kar 160 študentov (100 pa je dijakov), so res dolgo čakali na ta trenutek. “Osem let je trajalo, da smo vendarle podpisali izvajalsko pogodbo za začetek obnove tako imenovane tretje stavbe. Upam, da ne bodo prav toliko trajali tudi gradbeni posegi,” je ob včerajšnjem podpisu pogodbe s podjetjem Adriaing v šali pripomnil ravnatelj koprskega dijaškega doma Martin Ponikvar.

V Kopru bodo delali leto in pol

Naložbo financira ministrstvo za šolstvo, ki je zagotovilo večino od 970.000 evrov, kolikor bo stala obnova povsem dotrajanega objekta. V podjetju Adriaing, ki bo opravilo gradbene posege, obljubljajo, da bodo po pogodbi zanje potrebovali okrog 490 dni, leto in pol torej.

“Obnovili bomo notranje nosilne plošče in zunanjost stavbe. Namestili bomo novo stavbno pohištvo, naredili novo pročelje, obnovili streho in poskrbeli za nove strojne in elektro instalacije,” našteva Boštjan Kocjančič iz Adriainga. Večjih težav pri izvedbi gradbenih del ne pričakujejo, nekoliko otežen bo le dostop do gradbišča, saj je stavba “ukleščena” med drugimi objekti v mestnem središču.

Apartmaji za študente v Portorožu

Že novembra so začeli prenavljati tudi študentski stolpič Dijaškega in študentskega doma Portorož. Namesto sob bodo v štirih etažah uredili apartmaje; po dva bosta imela skupno kuhinjo, kopalnico in stranišče. Uredili bodo tudi apartma za študentsko družino in za dve invalidni osebi ter gibalno oviranim prilagodili vse dostope, našteva vodja doma Sabina Kravos Jugovac.

Obnovo doma s šestimi etažami, ki so ga zgradili leta 1981, in ni več izpolnjeval predpisanih pravil, saj je ponekod po 20 stanovalcev uporabljalo po eno kopalnico, so načrtovali že pred sedmimi leti, a doslej ni prišla na vrsto, pravi Borut Butinar, ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Portorož, ki upravlja tudi z domom v Portorožu.

Denar za njegovo obnovo je sicer zagotovilo ministrstvo oziroma direktorat za visoko šolstvo; stala bo 1,35 milijona evrov, skupaj z opremljanjem pa nekaj čez dva milijona. Dela opravlja podjetje Kolektor Koling s podizvajalci. Obnovo bodo predvidoma zaključili do oktobra, ko bodo študentom lahko ponudili 98 postelj. Letos so jih - zaradi načrtovane obnove - oddali le 40 (običajno 80), pa še ti so se preselili v dijaški stolpič in v bližnji študentski dom Korotan.

Poleg apartmajev bodo v domu uredili tudi skupne prostore - učilnico, pralnico, sušilnico, kolesarnico, ki jih zahtevajo predpisi. Obnovili pa bodo tudi celotno fasado in streho ter ju energetsko sanirali.

NATAŠA HLAJ, HELENA RACE


Najbolj brano