Nove garaže v Piranu še ne bo

“Takoj po sprejemu proračuna začnemo z gradnjo Doma vodnih športov, z urejanjem obalnega pasu na Fornačah in vaškega središča v Sv. Petru.” Tako je piranski župan Peter Bossman napovedal v anketi, ki smo jo objavili v Primorskih novicah lani septembra, pred lokalnimi volitvami. Ena prvih stvari v novem mandatu naj bi bil tudi nov odlok o prometnem režimu v Piranu. Dobro leto zatem nič od tega še ni uresničenega. Zakaj?

Peter Bossman za uspeh prvega leta novega mandata šteje 
odprtje multimedijskega muzeja in kulturnega središče Mediadom Pyrhani ter gradnjo ribiškega pristanišča v Strunjanu.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Peter Bossman za uspeh prvega leta novega mandata šteje odprtje multimedijskega muzeja in kulturnega središče Mediadom Pyrhani ter gradnjo ribiškega pristanišča v Strunjanu.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PIRAN > “Delovni osnutek novega prometnega odloka smo že posredovali krajevnim skupnostim, smo se pa z njimi dogovorili, da bomo odlok sooblikovali brez pritiska javnosti,” župan Peter Bossman pravi o urejanju prometa in parkiranja v Piranu.

Kaj se bodo občina in krajevne skupnosti dogovorile o režimu na ulicah in parkiriščih, bodo javnost obvestili šele, ko bo predlog usklajen. Tretje piranske garažne hiše, z gradnjo katere je Bossman pogojeval zapiranje mesta za promet, pa (še) ne bo. “Načrte za gradnjo garažne hiše bo občina lahko uresničila izključno v sodelovanju z zasebnimi partnerji, ki pa v tem trenutku ne izkazujejo interesa za sodelovanje pri takšnem projektu,” pravi Bossman.

“Multimedijski muzej in kulturno središče Mediadom Pyrhani je ena najpomembnejših pridobitev mesta in občine v zadnjih letih. V okviru tega projekta so bila ustvarjena tudi tri kakovostna delovna mesta,” pravi župan Peter Bossman. Druga velika naložba, ki jo bo občina končala še letos, pa je gradnja ribiškega pristanišča v Strunjanu.

V Sv. Petru popravljajo načrte

Najdlje od napovedanih projektov je, kot kaže, obnova obale na Fornačah, saj je občina že pridobila gradbeno dovoljenje, prejšnji teden pa je objavila tudi razpis za izvajalca del. Graditi naj bi začeli januarja in končali pred poletjem. Prej tega niso mogli storiti, ker se je zavleklo pridobivanje soglasij - pri posegih v morje je to zahtevno in dolgotrajno.

Približno dva milijona evrov težko gradnjo Doma vodnih športov v Portorožu pa so preložili, dokler ne najdejo vira financiranja. “Ocenjujemo, da gre za projekt, ki bi lahko bil zanimiv za zasebni kapital, zato smo se odločili, da je začetek gradnje bolje preložiti, kot z njo obremeniti izključno davkoplačevalce,” pravi Bossman in dodaja, da so se prijavili tudi na razpis Fundacije za šport.

Na čakanju je tudi urejanje vaškega središča v Sv. Petru - a na željo tamkajšnjega sveta krajevne skupnosti. Načrte je občina namreč uskladila s prejšnjimi člani KS, novi člani pa bi vnesli nekaj sprememb. Graditi bodo začeli, ko bo to usklajeno, pojasnjuje Bossman.

SMC in Oljka sta zapustila koalicijo

A to vendarle ne zadovoljuje opozicije. “Županovo delo ocenjujemo kot neučinkovito, torej ravno nasprotno od sporočila njegove volilne kampanje 'Učinkovito',” je oster Robert Jakin, vodja svetniške skupine največje opozicijske stranke Slovenija za vedno. Dodaja, da Bossman ni izpeljal nobenega projekta, ki bi izboljšal urejenost občine ali kakovost življenja. “Piran je neurejen, umazan, prometna politika je porazna, podeželje se prepočasi prebuja, premalo je spodbujanja podjetništva, turizem stagnira, predvsem pa je brez razvojne strategije,” našteva Jakin.

Nad občinskim odnosom do turizma pa so “zgroženi” v vodstvu stranke Oljka, ki je v začetku oktobra zapustila koalicijo. “Občinski turizem je treba razvijati, ne pa ga dušiti, rušiti in uničevati zaradi pomanjkanja vizije, znanja in izkušenj,” so zapisali v Oljki. Župana Bossmana pozivajo, naj še enkrat premisli o oblikovanju krovnega oddelka za turizem v občinski upravi. “Nepojmljivo je, da na 180 straneh gradiva za proračun 2016 ni niti enkrat omenjena in predvidena strategija turizma,” še pravijo v Oljki.

Še pred Oljko je Bossmanovo koalicijo zapustila tudi stranka SMC. Kot pravi predsednik piranskega odbora SMC Andrej Korenika, jih moti postavljanje interesov posameznikov v ospredje in politično kadrovanje v javnih zavodih - Okolju, Turističnem združenju Portorož, Obalnih galerijah. Med “malenkostmi, ki bi jih z nekoliko truda občina lahko rešila zelo hitro in brez večjih finančnih vložkov”, pa Korenika našteva šolske poti in pločnike v Sečovljah in Sv. Petru, neurejene plaže v Portorožu in Fiesi, smrad v Portorožu ...

HELENA RACE


Najbolj brano