Nova okoljsko sporna deponija globoko v dolini Drnice

Ko smo šli po sledeh namiga, da globoko v dolini Drnice nastaja nova deponija okoljsko spornega materiala, smo najverjetneje dregnili v dobro organizirano mrežo istrskih gradbincev in prevoznikov. Kot smo se lahko tudi sami prepričali, ti na eni od parcel pod Cetorami nedovoljeno, predvsem pa daleč od radovednih oči, odlagajo vsakovrstni izkopni gradbeni material, ki bi ga sicer morali predati v predelavo za to pooblaščenemu podjetju.

Na deponiji smo opazili tudi velike kose asfalta  Foto: Nataša Hlaj
Na deponiji smo opazili tudi velike kose asfalta  Foto: Nataša Hlaj

DRNICA > Kolesnice težkih tovornjakov so pustile globoke sledi v kolovozu, ki vodi do deponije med vinogradi in goščavo v dolini Drnice. Z glavne ceste je ni videti. Pot do parcele poznajo le domačini in nevestni prevozniki, ki se z naloženimi tovornjaki tja ponavadi odpravijo v poznih urah ali ob koncih tedna.

So mislili, da jih nihče ne vidi?

“Morda so bili prepričani, da jih takrat nihče ne bo videl,” ugiba naš sogovornik, ki želi ostati neimenovan. To se ne dogaja od včeraj, pove. Že najmanj dve leti opaža, kako uničujejo naravo. “Vem celo, kje so odvrženi in delno zakopani azbestni ostanki. Eden od gradbincev jih je brez slabe vesti zmetal kar v potok,” pravi. Po pobočju teče kar nekaj vodnih virov, ki bi lahko postali onesnaženi, saj nihče ne ve, kaj točno je na kupu, ki postaja iz dneva v dan večji in bolj poln vsakovrstnega materiala - kosov asfalta, betona, kovinskih ograj, plastičnih posod, železnih kolov.

Zemljišče je v lasti domačina Vlada Pribca, nekatere okoliške parcele in dostopna pot pa sodijo pod okrilje Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Tu pa se zaplete, kajti naš sogovornik opozarja, da si je Pribac, pa tudi eden od prevoznikov, dovolil zapirati kolovoz najprej z bagrom, nato pa še z zapornico, s čimer je tudi ostalim zakupnikom in lastnikom zemljišč onemogočal dostop. Tudi v Skladu so bili nad takšno samovoljo presenečeni. Menda si je dogajanje in deponijo že pred časom ogledal tudi inšpektor. Kaj je ugotovil in, kako bo ali je že ukrepal, pa ne vemo, ker v inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje včeraj na naša vprašanja niso odgovorili.

Lastnik ni vedel, kaj se dogaja na parceli

Pribac potrjuje, da je svojo parcelo dal v uporabo podjetniku Boštjanu Reji. “Nisem pa vedel, da tja vozi tudi okoljsko sporni material. To na mojem zemljišču nima kaj početi. Takoj bom zahteval, naj vse, kar ni zemlja, lapor ali peščenjak odstrani in očisti deponijo,” je jezen. Pravi, da sta sklenila pogodbo, po kateri lahko na njegovi parceli nalaga izkopni material, s katerim bi teren za kakšen meter dvignili, nato pa na vrh nasul še kakšne dva metra humusa in zasadil vinograde.

“Celo pokazal mi je elaborat in neko dovoljenje,” se spomni Pribac. Prizna pa, da ni prvič, da ga je zasačil pri odlaganju vse kaj drugega od tistega, kar sta se dogovorila.

“Takrat sem ga tudi opozoril, naj mi neha delati težave, sicer bo najin dogovor padel v vodo.

In kaj na vse to poreče Reja? “Priznam, da ni vse v redu s tam odloženim materialom. A cesta je odprta in vem, da tja vozijo tudi drugi. Da bi to preprečili, smo postavili zapornico. Po le treh dneh so nam jo porušili. V soboto smo jo spet postavili,” pravi. Ključe zanjo namerava dati tudi lastnikom zemljišč na tistem območju. Po njegovih besedah med vikendi tja vozijo tudi drugi gradbeniki: “Našel sem že odložene wc školjko in kad. Pred časom je nekdo pripeljal pet ali šest tovornjakov asfalta. Odložili so tudi azbestne plošče. Ne morem pa si privoščiti, da bi tam stalno imel nekoga, ki bi dežural.”

Reja trdi, da je o tem obvestil celo policijo. “Dvakrat smo že odstranili tak material in to na naše stroške,” je nezadovoljen. Obljublja, da bo naredil vse, da bo preprečil odlaganje spornega materiala. Razmišlja celo o postavitvi videonadzora.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano