Nova moda pri drevesih? Ne, bila so bolna.

Od visoke stare ciprese, ki je rasla ob robu Trga Brolo, je ostala le “metlica” na obžaganem deblu. Ne gre za novo modo pri obrezovanju mestnih dreves, niti za novoletni okrasek. Komunala Koper je drevesa požagala, ker so bila bolna. Padlo bo tudi to deblo.

Od petih cipres na vogalu Trga Brolo (pri ZZZS)  je  ostala le 
ena “metlica”. Tudi to bodo požagali.  Foto: Helena Race
Od petih cipres na vogalu Trga Brolo (pri ZZZS) je ostala le ena “metlica”. Tudi to bodo požagali.  Foto: Helena Race

KOPER > Ob robu Trga Brolo pri Martinčevem trgu je raslo pet visokih cipres. Dve sta pod rezi motornih žag padli pred enim mesecem. Še tri so odstranili danes. Ciprese so se že nekaj časa sušile, ena je že povsem odmrla, in ugotovili so, da so neozdravljivo bolne, imele so raka. Na to, da so drevesa nevarna in da z njih odpadajo veje, so opozarjali tudi bližnji stanovalci, pravijo na Komunali.

Kaj pa bodo zasadili namesto posekanih dreves? “V tem trenutku še nimamo načrtovane konkretne nove zasaditve, saj je treba nekoliko počakati, da se uravnoteži kislost zemlje, ki jo povzročijo ciprese, ter nekoliko preurediti območje zasaditve,” odgovarjajo na Komunali.

So pa na Trgu Brolo (nasproti glasbene šole) pred nekaj dnevi posadili pet javorjev vrste acer platanoides crimson king, visokih štiri metre, z že oblikovano krošnjo. Nadomestili so nekaj dreves, ki so jih tudi tam požagali.

HR


Najbolj brano