Nov korak ZRS v smeri izstopa z Univerze

Senat Univerze na Primorskem je včeraj s potrebno dvotretjinsko večino sprejel sklep, s katerim je Znanstvenoraziskovalnemu središču (ZRS) prenehalo članstvo v univerzi. Predlog za prenehanje članstva je podalo središče samo, ki mora do 15. marca prihodnje leto pripraviti predlog izstopa.

Rado Pišot: “Želeli bi si, da bi bile vse naše 
raziskave še naprej podlaga študijskim 
programom univerze, doslej namreč 41 od 76 
programov temelji na naših  
znanstvenoraziskovalnih izsledkih.”

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Rado Pišot: “Želeli bi si, da bi bile vse naše raziskave še naprej podlaga študijskim programom univerze, doslej namreč 41 od 76 programov temelji na naših znanstvenoraziskovalnih izsledkih.”  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Zadovoljni smo, da so naša prizadevanja za poslovno, upravno in finančno avtonomijo Znanstvenoraziskovalnega središča dobila prvi epilog,” je včeraj po seji senata Univerze na Primorskem (UP) povedal direktor središča Rado Pišot. Senat univerze je namreč predlog ZRS obravnaval in sprejel sklep o prenehanju njegovega članstva v univerzi ter potrdil njegov izstop. “Sklep velja pod odložnim pogojem, ko ga potrdi upravni odbor univerze, ki odloča tudi o gospodarskih vidikih in pogojih prenehanja članstva,” pa so sporočili z rektorata univerze.

Kako si bodo delili prostore, kadre in dolgove

Skupaj z univerzo bo središče pripravilo delitveno bilanco, ki bo vsebovala predlog delitve prostorov, kadrov, projektov in programov ter odprtih obveznosti in terjatev. “Obetamo si, da bomo to skupaj naredili korektno in transparentno, tako da bomo lahko čim prej nadaljevali delo,” je dodal Pišot. Ter ob tem poudaril, da se je znanstveni svet središča že ob predlogu izstopa izrekel tudi o nadaljevanju sodelovanja med središčem in univerzo: “Želeli bi si, da bi bile vse naše raziskave še naprej podlaga študijskim programom univerze, doslej namreč 41 od 76 programov temelji na naših znanstvenoraziskovalnih izsledkih.” Zato bi bila v bodoče, še ocenjuje Pišot, najbolj smiselna oblika sodelovanja med inštitucijama pridruženo članstvo. “Delovali bomo kot javni raziskovalni zavod, enako kot pred desetimi leti. Prepričan sem, da bomo delovali še bolj kakovostno,” še sklene direktor Pišot.

Marušič je do izstopa ZRS nevtralen

Na drugi strani pa je rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič do razdruževanja univerze in središča, kakor je povedal po seji senata, nevtralen. “Zdaj je na ZRS, da opravi svojo domačo nalogo in do 15. marca dostavi ustrezen predlog. Vodstvo univerze ga bo preverilo, pri tem upoštevalo tudi interes univerze in zadevo poslalo v soglasje upravnemu odboru univerze, ki bo o tem odločal z navadno večino. Soglasje upravnega odbora je potrebno, ker mora skrbeti tudi za gospodarno ravnanje univerze,” še pojasnjuje Marušič.

KATJA GLEŠČIČ, LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano