Notarka Bošković si lahko oddahne

Ker je funkcija občinskega svetnika neplačana, je pravosodno ministrstvo ustavilo postopek razrešitve koprske notarke Polke Bošković. Postopek je na podlagi prijave notarske zbornice sprožilo prav pravosodno ministrstvo, uradniki ministrstva pa so šele po tehtni proučitvi primera odločili, da je notarka lahko tudi občinska svetnica.

Polka Bošković ostaja notarka Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Polka Bošković ostaja notarka Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Notarska zbornica je že pred osmimi leti sprejela stališče, da notarji ne smejo kandidirati na lokalnih volitvah. Danes je jasno, da je zbornica ves ta čas kratila ustavno zagotovljeno pasivno volilno pravico notarjem,” je včeraj z olajšanjem dejala koprska notarka Polka Bošković, proti kateri je pravosodno ministrstvo pred časom sprožilo postopek razrešitve.

Postopek so sprožili na podlagi prijave notarske zbornice Slovenije, ker je bila Boškovićeva izvoljena in opravlja funkcijo koprske občinske svetnice. Po mnenju zbornice je Boškovićeva s tem kršila zakon o notariatu.

V okviru postopka je ministrstvo Boškovićevo prosilo, naj se opredeli do očitanih dejstev in okoliščin ter pozvalo notarsko zbornico k posameznim poizvedbam.

Po proučitvi odgovora notarke in pojasnil zbornice ter proučitvi pomembnih pravnih vprašanj glede zakona o notariatu, so na ministrstvu sklenili, da postopek razrešitve Boškovićeve ustavijo. Na ministrstvu so namreč ugotovili, da Boškovićeva ni izpolnila razrešitvenih razlogov iz 19. člena zakona o notariatu, zato je tudi ne morejo razrešiti.

Svetniki ne dobijo plačila

Ministrstvo in notarska zbornica se razhajata v razlagi, s sprejemom katere funkcije notar krši zakon o notariatu. Po mnenju zbornice je to vsaka funkcija, ki bi notarja lahko privedla v položaj, ko bi bilo lahko okrnjeno zaupanje v njegovo nepristranskost in postavilo pod vprašaj verodostojnost listin, ki jih notar izdaja. Izvršni odbor zbornice je že pred leti sprejel stališče, da je sodelovanje notarjev v občinskih organih ali odborih v nasprotju z zakonom.

Nasprotno pa so na ministrstvu zdaj odločili, da bi notar kršil zakon o notariatu le takrat, če bi sprejel plačano službo ali funkcijo. Občinski svetniki namreč dobijo le povračilo stroškov oziroma sejnine za posamezne seje ali zasedanja odborov. Prav tako na ministrstvu niso našli niti dokazov, da naj bi Boškovićeva opravila posle, ki naj ne bi bili združljivi z ugledom in neoporečnostjo notarja.

Je pa minister Goran Klemenčič notarski zbornici predlagal, naj proti Boškovićevi uvedejo disciplinski postopek zaradi suma hujše disciplinske kršitve. Disciplinski postopek vodi in o njem odloča izključno notarska zbornica.

“Minister je potrdil, da sem čista!”

Boškovićeva je seveda zadovoljna z izidom postopka razrešitve in poudarja, da je zdaj ministrstvo jasno povedalo, da so notarji lahko tudi občinski svetniki. “Nisem delovala v konfliktu interesov in nisem kršila zakonov ali krnila ugleda notariata,” je dejala. Po njenem prepričanju je tudi ministrov predlog brezpredmeten, ker bi morala zbornica uvesti disciplinski postopek najkasneje do 20. novembra.

“Vsem je jasno, da kot opozicijska svetnica ne opravljam notarskih storitev za koprsko občino. Kvečjemu opozarjam na nezakonitosti in zakonske nedoslednosti v delu občinskih organov. Minister je v celoti potrdil moje argumente, da delam skladno z zakonom in da je moja notarska integriteta v celoti čista,” se je včeraj odzvala na novico. DANIJEL CEK


Najbolj brano