Nokturno naj bi obnovili do jeseni

Če bo šlo vse po načrtih Družbe za upravljanje terjatev bank, bi do jeseni lahko obnovili sosesko Nokturno v Kopru in stanovanja začeli prodajati. Dotlej bo moral izvajalec, ki ga bodo izbrali na razpisu, temeljito pregledati in odpraviti vso škodo, ki je nastala v letih, odkar stanovanja samevajo. Od več kot 220 stanovanj je naseljeno le eno.

Fasadna obloga je začela odpadati že kmalu zatem, ko so 
Nokturno zgradili.  Foto: Helena Race
Fasadna obloga je začela odpadati že kmalu zatem, ko so Nokturno zgradili.  Foto: Helena Race

KOPER, LJUBLJANA >Koliko bo stalo, da bodo sosesko Nokturno v Kopru spravili v red in odpravili vso škodo, ki je nastala v letih, ko so stanovanja samevala, v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) ne povedo. Pravzaprav tega niti še ne vedo, čeprav so pred nekaj dnevi objavili razpis za izbor izvajalca za investicijsko-vzdrževalna dela. “Projektant, ki smo ga izbrali, je opravil popis potrebnih del, ki jih je opaziti. A šele po tlačnem preskusu instalacije se bo pokazalo, kakšna je škoda, kje bodo popokale cevi in ventili, kje bo treba zamenjati omet, parket ...,” pravi vodja investicij pri DUTB Nikolaj Omersa.

Števci za vodo so popokali

Izvajalec, ki ga bo do sredine julija izbrala DUTB bo tako poskrbel za odpravo napak v stanovanjih. Kaj se bo zgodilo s skupnimi prostori in že vsem znano razpadajočo fasadno oblogo, pa bodo odločali v dogovoru z upravnikom soseske, to je podjetjem Tabor upravljanje. Slaba banka je namreč lastnik 215 stanovanj v soseski Nokturno, 22 pa jih je v lasti zasebnikov, večinoma podizvajalcev, ki so sodelovali pri gradnji. “Na zboru lastnikov smo se dogovorili, da bo upravnik poiskal izvajalca, ki bo obnovil skupne dele. Med drugim bo treba urediti še eno stopnišče, ki ni dokončano, usposobiti bo treba semaforje pred garažami, zamenjati števce in priključiti vodo, obnoviti fasado, sanirati streho, urediti odvodnjavanje na mestih, kjer zastaja voda, popraviti dve dvigali, ki ne delujeta,” je naštel Omersa.

Trenutno je v zapuščeni soseski naseljeno le eno stanovanje; lastnik je sam zamenjal števec in poskrbel, da je priključeno na vodo. Sicer je ves Nokturno brez vode - števci v jaških so namreč popokali. So bile pa včeraj, ko smo si sosesko ogledali, prižgane luči v garažah. “Elektrika je priključena, le v stolpiču F ne, ker je tam prihajalo do kratkega stika in se je stalno sprožal alarm,” pravi Omersa.

Do jeseni bodo spremljali cene

Uporabno dovoljenje je Nokturno dobil že marcaleta 2011, kljub temu bo morala soseska še enkrat skozi večino postopkov - še enkrat bodo morali opraviti meritve na električni instalaciji, preskusiti zasilne izhode, preveriti požarno javljanje, še dodaja Omersa. Šele nato bodo stanovanja naprodaj. Kdaj bo to, pa še ne more z gotovostjo napovedati; če bo šlo vse po načrtih, naj bi bila obnova končana jeseni. Ponudbe prijavljenih izvajalcev bodo odprli 14. julija, nato bodo z izbranim podjetjem podpisali pogodbo, obnovo naj bi nato dokončal v 140 dneh.

Prav tako Omersa še ne želi govoriti o cenah stanovanj. Glede na to, da pred jesenjo zagotovo še ne bodo naprodaj, bodo do takrat spremljali, kaj se bo dogajalo na nepremičninskem trgu in šele nato določili cene, pojasnjuje.

HELENA RACE


Najbolj brano