Nogometaš iz Kopra s svojim športnim čevljem pometa s svetovno konkurenco

Kaj imata skupnega nogomet in oblikovanje obutve? V življenju 19-letnega Kenana Medića iz Kopra veliko. Mladenič, ki že 12 let trenira nogomet, se je na svetovnem tekmovanju v oblikovanju športne obutve izmed več kot 700 prijavljenih prebil med 64 najboljših in se tako poteguje za privlačne nagrade.

Kenan Medić upa na čim boljšo uvrstitev na oblikovalskem 
tekmovanju.
Kenan Medić upa na čim boljšo uvrstitev na oblikovalskem tekmovanju. 

KOPER > 19-letni Kenan Medić prihaja iz Kopra, živi pa v Ljubljani, kamor se je preselil, ko je začel obiskovati srednjo šolo za oblikovanje. Šolanje že od malih nog združuje z nogometom. Igral je v mlajših selekcijah Kopra, eno leto v Olimpiji, nekaj časa pri Triestini, trenutno spet v Ljubljani, nogometno srečo pa ves čas poskuša tudi v tujih klubih.

Kot oblikovalec obutve sodeluje pri projektu Peko kooperativa, ki se bori za ponovni zagon Peka in za ohranitev njegove 113-letne tradicije. Nedavno je zgrabil priložnost, ki jo ponuja svetovno tekmovanje Pensole. Gre za tekmovanje v okviru akademije Dwayna Edwardsa, uspešnega oblikovalca športne obutve znamke Jordan.

Koprčan si je zamislil športni čevelj s kompleksnim podplatom in nenavadnimi vezalkami.

Kenan Medić se je kot prvi udeleženec iz Slovenije s svojim dizajnom športnega čevlja prebil skozi konkurenco več kot 700 prijavljenih oblikovalcev iz vsega sveta in pristal v skupini 64 najboljših.

“Izziv, ki smo ga dobili, je bil oblikovati čevelj za 20-letnika, ki živi v velikem mestu. Odločil sem se za osnovno obliko čevlja, ki je v kontrastu s kompleksnim podplatom. Tvorijo ga koščki različnih oblik, ki nepovezani nimajo nikakršne funkcije, združeni v celoto pa tvorijo podplat, ki omogoča lažjo hojo oziroma boljši prenos energije med hojo. Sivo barvo čevlja, ki spominja na cesto oziroma asfalt, sem popestril z rdečimi vezalkami, ki so na poseben način pritrjene na čevelj,” Medić opiše svojo zamisel, s katero gre uspehu naproti.

Na spletni strani https://worldsneakerchampionship.com pravkar poteka glasovanje za tekmovalce, ki se pomerjajo v “dvobojih” ena na ena. Če se mladi Koprčan prebije med 16 najboljših, si lahko obeta štipendijo v višini 100.000 dolarjev, če mu uspe še dlje, pa lahko najverjetneje računa na sklenitev posla s katerim izmed velikanov proizvodnje športne obutve, kot sta Nike ali New Balance. Za zmagovalca natečaja pa poskrbi glavni sponzor Footlocker, ki zamisel oblikovalca udejanji v obliki več sto parov obutve in jo ponudi kupcem po vsem svetu.

Do kod bo uspelo nogometašu iz Kopra?

ILONA DOLENC


Najbolj brano